Gå till innehållet

Avverkning i naturreservat av riksintresse anmält

Kungsörn. Foto: Zsombor Károlyi 

Skogsområdet i ett naturreservat var av riksintresse och skulle utökas. Istället upptäcktes att nästan 5 hektar av skogen avverkats i ett område där det häckar kungsörn. Nu åtalsanmäls skogsägaren och Södra skogsägarna, rapporterar Smålandsposten.

Länsstyrelsen upptäckte i september 2018 avverkningen av en slump när de skulle göra en översyn av Storasjöområdets naturreservat utanför Lenhovda. Planen var att området skulle utökas eftersom det anses vara ett riksintresse för naturvärden och är en del av ett aktivt kungsörsrevir.

LÄS ÄVEN: • Två nya oroväckande rapporter om Sveriges skogar

På plats upptäckte länsstyrelsen att det avverkats nästan 5 hektar skog utan tillstånd. Handläggaren tog
kontakt med markägaren, som “meddelade att skogen mycket riktigt var avverkad”, skriver Smålandsposten. Nu åtalsanmäls fastighetsägaren och Södra skogsägarna till polisen, misstänkta för brott mot områdesskydd och förseelse mot områdesskydd.

LÄS ÄVEN: • Prisbelönt skogsbiolog: Skrämmande att tro allt är frid och fröjd i Sveriges skogar

Storasjööområdet är ett av Kronobergs läns största naturreservat. Länsstyrelsen beskriver det som “storslagen vildmark” med vidsträckta skogs- och myrområdet cirka 7 km söder om Lenhovda. I området växer skog som är nästan helt orörd av människan och vissa träd är över 350 år gamla.

Södra skogsägarna, som nu misstänks för att ha avverkat olovligt i området, är samtidigt inblandade i ett rättsfall där de försöker stoppa Skogsstyrelsen från att publicera kartor över planerade avverkningar.

Källor: P4 Kronoberg och Smålandsposten

Mer att läsa