Även miljöcertifierade odlingar av jätteräkor orsakar skador på naturen

”Jätteräkan” Macrobrachium rosenbergii. Foto: Citron, CC BY-SA 3.0, Link

Naturskyddsföreningen i Stockholm har tillsammans med miljöorganisationer i flera länder gjort en studie av tropiskt odlade jätteräkor (scampi, gambas, tigerräkor) med certifieringen Aquaculture Stewardship Council (ASC). Den kom fram till att ASC-odlingarna orsakar lika mycket skador på naturen som jätteräkor odlade utan certifiering.

Studien är gjord på jätteräkor i Honduras där certifieringen infördes 2016. De kom fram till att skillnaden i miljöskador är i ”princip obefintlig” jämfört med innan certifieringen.

Jätteräkorna odlas ”varken miljövänligt eller socialt ansvarsfullt, de har redan skadat ekosystemet i regionen före certifieringen och fortsätter att göra det efter certifiering”, skriver Naturskyddsföreningen Stockholm i sin rapport.
– Dessa räkodlingar överensstämmer inte med flera miljömässiga och sociala kriterier i ASC:s ”Shrimp Standard” men de blev ändå certifierade.

– Certifieringen blir ett sätt att legitimera en mycket miljöförstörande verksamhet som också innefattar brott mot mänskliga rättigheter för lokalbefolkningen. Att med dagens klimatkris förstöra mangrove för räkodlingar är att förstöra en av de mest effektiva kolsänkor vi har och som skyddar kusterna mot cykloner och tsunamis är allt annat än ansvarsfullt. Mangroven bör i stället återplanteras, skriver Naturskyddsföreningen Stockholm.

Tropiskt odlade jätteräkor, som även ibland kallas scampi, tigerräkor eller gambas, odlas i stora dammar och för att skapa dessa skövlas mangroveskog. I flera rapporter i början av 2000-talet kunde det konstateras att de har en så stor påverkan på naturen att de i stort sett försvann från butikerna i Sverige i början av 2010-talet. Nu är de tillbaka på hyllorna med certifieringen ASC, men Naturskyddsföreningen Stockholm är tydlig i sin rapport:

– Med tanke på den förstörelse som räkodlingarna orsakar så kan det inte vara ansvarsfullt att odla jätteräkor i tropikerna. Ät inga jätteräkor!

Källa: Anti Scampi och Naturskyddsföreningen Stockholm