Även humrar och kräftor känner smärta

Under lång tid förutsatte mänskligheten att djur inte känner smärta och veterinärer i USA rekommenderades innan 1989 till exempel att djurs smärta helt ignorerades. Men ju mer forskning som görs desto fler djur bevisas känna smärta. Exempelvis fiskar, humrar, kräftor och bläckfiskar.

Att dessa djur känner smärta har visats i studier i många år, men nu har brittiska forskare sammanställt över 300 av dessa studier. De kom fram till att även kräftdjur som kräftor och humrar, samt bläckfiskar känner smärta och därför bör inkluderas i den brittiska djurskyddslagen. Det skulle i sådana fall innebära krav på att de bedövas innan de avlivas.

Att koka levande djur som känner smärta är inte förenligt med djurskyddslagen i Storbritannien. De brittiska forskarna, och även det brittiska veterinärförbundet, föreslår därför att kräftdjur och bläckfiskar ska inkluderas i Storbritanniens djurskyddslag, vilket exempelvis skulle kunna innebära att dessa djur inte får avlivas utan att först ha bedövats.

Enligt den svenska djurskyddslagen ska alla djur som hålls av människor ”behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom”. Det är länsstyrelserna som kontrollerar så att djurskyddsreglerna i Sverige följs.

I exempelvis Schweiz är det förbjudet att koka levande kräftor. I Sverige är det tillåtet.

LÄS ÄVEN:
• Ny svensk djurskyddslag – straffbart överge katter, förbud mot cirkusdjur
Försämringar för kycklingar och grisar – Jordbruksverket anklagas gå branschens ärenden

Källor: Dagens Nyheter, Havet.nu och Science Magazine