Gå till innehållet

Australien vill öppna stora delar av sina marina reservat för fiske

Australiens regering går emot sin egen expertpanels rekommendationer och vill kraftigt utöka fisket i före detta marina reservat. Dessutom vill de återuppta fiske med “oacceptabla” metoder. Det rapporterar Nature

Australiens miljörykte är något skamfilat. Landets insatser för att rädda det hårt utsatta Stora barriärrevet är minst sagt tveksamma och de vill istället bygga en stor kolhamn i närheten, de har börjat åtala miljöaktivister under en ny lag, vill förbjuda miljöorganisationer från att överklaga byggprojekt och en domstol har gett ett gruvbolag rätt att förstöra koalors livsmiljöer.

2012 jublade dock naturvänner och forskare över att Australien bestämde sig för att göra marina reservat av 2,4 miljoner kvadratkilometer, eller 36 procent av Australiens hav. I områdena skulle fiske, gruvor och borrning efter olja förbjudas. Året efter försenade landets konservativa premiärminister Tony Abbott dock skyddet och nu försämrar Australiens regering det ytterligare när de skyddade områdena föreslås minskas kraftigt och öppnar upp stora områden för fiske.

LÄS ÄVEN: • Expert på korallrev: Vila i frid Stora barriärrevet

I det senaste förslaget minskas områdena med fiskeförbud från 33 procent till 20 procent och det öppnas också upp för exempelvis tonfiskfiske med långlina – något som dömts ut av forskare som en “oacceptabel risk” för havsfåglar, valar, hajar och sköldpaddor.

Regeringen går med förslaget emot sin egen expertpanel som rekommenderar helt skyddade områden där fiske är helt förbjudet eftersom det ger ett så bra resultat för ekosystemen och fiskbestånden.

Regeringens planer är öppna för synpunkter från allmänheten till i september.

Källa: Nature

Mer att läsa