Gå till innehållet

Australien tillåter dumpning av 1 miljon ton slam i Stora barriärrevet

Koraller i Stora barriärrevet som blekts. Foto: CC BY 3.0, 

Det är inte bara i Norge som det planeras att dumpa enorma mängder slam i känsliga havsområden. I Australien planeras nu för att en miljon ton slam ska släppas ut över Stora barriärrevet. 

Det finns strikta regler för hur dumpning får ske i Stora barriärrevet, men Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA) godkände ändå att en miljon ton slam får släppas ut i världsarvet. Anledningen är att det hittats ett kryphål i regelverket – lagarna gäller inte material som kommer från hamnarbete. I det här fallet från hamnen havsbottnen intill Hay Point Port, en av världens största exportstationer för kol.

LÄS ÄVEN: • Massiva protester mot Norges planer på att dumpa gruvavfall i fjord

Nyligen drabbades dessutom stora barriärrevet av att vatten från översvämningar spreds 60 km ut från land.

– Det sista barriärrevet behöver är mer slam som dumpas på det, efter att ha drabbats av översvämningarna nyligen. En miljon ton muddrat slam i världsarvet behandlar vårt rev som ett soptipp, sa Larissa Waters, senator i Queensland, till the Guardian.

LÄS ÄVEN: • Ny stor studie: Världens korallrev beroende av minskade utsläpp

Simon Boxall från National Oceanography Centre Southampton anser att det är ännu en spik i kistan för naturvärldsarvet Stora barriärrevet som redan är under hård press från klimatförändringarna.
– Om de dumpar det över korallreven så kommer det ha en förödande effekt. Slammet är som en filt över korallerna, som behöver alger för att få sin färg och för att få i sig föda. Utan detta partnerskap kommer korallerna drabbas hårt.

I fjol allokerade Australien 3,5 miljarder kronor för att skydda Stora barriärrevet, som förlorat 30 procent av sina koraller, framför allt på grund av blekning kopplad till stigande havstemperaturer.

Källor: BBC och The Guardian

Mer att läsa