Att titta på kattfilmer är bra för dig

Katt i sovpose. Foto: Jeremy Chan https://www.flickr.com/photos/21831210@N03/

Katt i sovpose. Foto: Jeremy Chan 

Att titta på gulliga eller roliga kattfilmer på nätet är inte bara ett tidsfördriv – det är bra för dig. Även om du till viss del tittar på filmerna istället för att göra något viktigare så kan det vara värt det, enligt en ny studie av ett av de största fenomenen på internet.

Intresset för kattfilmer på nätet är enormt. Bara på Youtube finns över två miljoner kattfilmer med 26 miljarder visningar. Det är den populäraste kategorin av alla på Youtube. Det finns åtminstone tre olika festivaler dedikerade till ”internetkatter” och några av de mest kända internetkatterna, som Grumpy Cat och Lil Bub, har miljontals följare. Faktum är att det är dubbelt så vanligt att posta en bild på en katt på internet än att ta en selfie.
Att titta på dessa filmer kanske kan ses som enbart ett sätt att få tiden att gå, men det finns klara fördelar att titta på gulliga djur. Vi har tidigare skrivit om hur det gör dig effektivare och det finns även andra fördelar enligt en ny studie av nästan 7000 internetanvändare.

Förutom att det genererar lycka hos tittaren kan kattfilmer även ge känslan av att bli mer handlingskraftiga och minska negativa tankar så som ångest, irritation och sorg. De positiva känslorna överväger också det eventuella dåliga samvetet som användaren känt. Tittandet kan till och med fungera som en sorts billig djurterapi enligt studiens författare  Jessica Gall Myrick.

Det ska påpekas att studien spreds till allmänheten via Mike Bridavsky, som äger den kända katten Lil Bub och 88,4 procent av de svarande var kvinnor.

Nog med text, testa dig själv genom att kolla på dessa filmer:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=WbQPkk_rNdo”]
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=nTasT5h0LEg”]

Läs mer:
Titta på gulliga djur – bli effektivare.
Söt naturfilm – snarkande kolibri.
Nyfikna och sömniga mårdungar.

Källor: Science Direct ochIU Bloomington