Arktis 20 grader varmare än normalt

Isbjörnar i Arktis. Foto: Roderick Elme via Flickr https://www.flickr.com/photos/rodeime/

Isbjörnar i Arktis. Foto: Roderick Elme via Flickr 

Det är onormalt varmt på Arktis just nu. Både i havet och luften. För årstiden är det hela 20 grader varmare än normalt i luften och 4 grader varmare i haven i oktober och november. 

Den här värmeböljan hindrar is från att bildas vilket kan leda till att havsisen runt Arktis nästa år kommer vara rekordliten.

LÄS ÄVEN: • Film visar tydligt den dramtatiska isminskningen i Arktis

– Den här temperaturen fanns bokstavligen inte på kartan över vad som förväntas för den här tiden på året. Det är ganska chockerande. Arktis har slagit rekord hela året. Det är spännande, men också skrämmande, säger forskaren Jennifer Francis vid Rutgers universitet till The Guardian.

De senaste 25 åren har havsisen minskat med 30 procent och mindre än den är just nu har den aldrig varit vid den här tiden på året. Enligt amerikanska regeringens National Snow and Ice Data Centre, (NSIDC) har det bildats ungefär 2 miljoner kvadratkilometer mindre is sedan september än det brukar. Det krossar även det tidigare rekordet från 2012 och är betydligt värre än de beräkningar som gjorts.

LÄS ÄVEN: • Varmare klimat gynnar giftiga alger som nu nått Alaska

Jennifer Francis menar dock att det var förväntat och att anledningen är klimatförändringarna.

– Det finns inget annat än klimatförändringar som kan orsaka de här trenderna. Allt detta pekar i samma riktning och det ökar i hastighet.

Källa: The Guardian