Gå till innehållet

Årets pandabok vill locka ut oss i naturen

Mats och Åsa Ottosson kan det här ämnet. De är båda författare och journalister som tillsammans skrivit över 20 böcker med naturtema och de återkommer ofta till människors relation till naturen. Både i sina böcker, reportage och i Mats jobb som programledare för Naturmorgon i P1.

Omslaget till “Hemma därute” av Mats och Åsa Otosson

Deras nya “handbok i naturnärhet”, med titeln Hemma därute, hade kunnat utgå från parets egna tankar och känslor kring att komma ut i naturen, men de har istället valt att framför allt skildra många andra personers upplevelser. Mängder av relativt korta, men kärnfulla intervjuer med erfarna personer ligger till grund för varenda kapitel i Hemma därute och det ger en lyxig känsla att få råd och höra funderingar av så många intressanta människor.

Kapitelnamnen ger en god fingervisning om vad boken tar upp: Vandra, Sova ute, Plocka ätbart, Laga mat och fika, Artskåda, Bygga bon, Odla mångfald och Bara vara. Vart och ett har dessutom många tips på exempelvis fågelholkar att bygga, växter du kan äta, lämplig packning och hur man kan öka mångfalden i ens närhet. Men det här är långt ifrån en renodlad instruktionsbok. Mer fokus har lagts på vilken syn man kan ha på naturen och att den kan upplevas på väldigt många olika sätt. Du kan vandra i kläder du ärvt av din farmor eller med den senaste utrustningen. Du kan ta med dig en limpa och vattenflaska eller laga lyxig mat på stormkök. Du kan ge dig ut med målet att lära känna varenda art du ser eller bara gå ut och ta in naturen utan att den måste organiseras och värderas.

Uppslag ur boken.

Mats och Åsa Ottosson kan som sagt det här. Det verkar alltid bli bra när de ger sig i kast med ett ämne och Hemma därute är inget undantag. Än mer inspirerande blir kapitlen av de många fina bilderna av naturfotograferna Anna Ulmestrand, Ida Olsson, Simon Carrington, Fredrik Schlyter, Roine Magnusson och Mikael Svensson. Man blir bra sugen på att vandra i fjällen, laga mat över öppen eld eller bara stå och stirra upp i en trädkrona. Även konstnären Mattias Käll förtjänar att nämnas för illustrationerna i boken som lyfter faktastyckena och piffar upp intervjuerna.

Transparens: Natursidan fick ett exemplar av boken från förlaget.

Mer att läsa