Årets första trana i Hornborgasjön

Trana. Arkivfoto: Zsombor Károlyi

Över ett snötäckt Hornborgasjön anlände i helgen årets första trana till Hornborgasjön. Om drygt en månad kommer den ha sällskap av tusentals artfränder.

Det var Eric Torsson som under lördagen såg en trana komma inflygande från norr, enligt hans rapport i Artportalen. Även under söndagen sågs en trana i området.

Naturum Hornborgasjön, som öppnar den 17 mars, tror att tranan kan tillhöra något av de 30 paren som häckar i området. För de tusentals andra tranorna som kommer till sjön om några veckor är Hornborgajön bara en rastplats på väg till andra häckningsområden.

– Nog är vi i år många som längtar efter en friare vår. De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars då hoppas vi att vi ska kunna mötas här igen. Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg, säger Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön.

På andra håll i landet har det setts tranor hela året, sedan den 1 januari, och de senaste dagarna har flockar på 5-8 individer setts komma flygande på flera platser och som längst norrut har tre stycken setts norr om Stockholm, enligt Artportalen.

Årets observationer av tranor. Källa: Artportalen

De flesta av de ibland upp till 20 000 tranorna som rastar vid Hornborgasjön anländer i mitten eller slutet av mars, stannar i någon vecka och flyger sedan vidare till sina häckningsplatser i norra Skandinavien. Bästa tiden för att uppleva det storslagna skådespelet vid ”Trandansen” är i slutet av mars eller början på april, beroende på väder och vind. Det nuvarande rekordet i antal slogs 2019 när 27 300 tranor rastade vid sjön den 3 april.

Källa: Naturum Hornborgasjön