Gå till innehållet

Årets ekoturismpris till STF Abisko Fjällstation – från problembarn till bäst i klassen

STF Abisko Fjällstation. Foto: Peter Rosén http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-peter-rosen/

STF Abisko Fjällstation. Foto: Peter Rosén  LapplandMedia & PhotoAdventures

Igår delade resebranschen ut en lång rad utmärkelser (Grand Travel Awards) till allt från Årets resesäljare till Årets turistland. En av kategorierna var Årets ekoturismpris och vinnaren blev STF Abisko Fjällstation som vinnare. Bland annat eftersom de gått från “problembarn till bäst i klassen”.

Ekoturismföreningens motivering till priset lyder:
– Genom att förädla norrsken och midnattssol har STF Abisko Fjällstation vänt förlust till vinst. Med läcker mat av lokala råvaror, guidade upplevelser och ett vinnande värdskap har fjällstationen inte bara satt Abisko på kartan, utan även Lappland och hela Sverige. På pluskontot ska även bokföras nya jobb och ökad tillgänglighet för tusentals nya besökare i en av Sveriges äldsta nationalparker.

Sveriges nordligaste fjällstation beröms för sitt “entreprenörskap” och sitt samarbete med andra researrangörer, men också för hur den lyckats göra en förlusttyngd verksamhet till en framgång. Beläggningen på fjällstationen har femdubblats under vintern de senaste åren, mycket tack vare en snabbt växande norrskensturism, från framför allt Storbritannien, Japan och Kina. I början av 2000-talet hade STF Abisko Fjällstation väldigt få besökare på vintern och stationen hotades av nedläggning. En medveten satsning på norrskensturism inleddes och sedan 2013 har man fler vinterturister än sommarturister. Ett av världens bästa ställen för att se norrsken lockar folk från hela världen.

Även hundspann är en populär vinteraktivitet.

– Det är givetvis  jättekul att vårt arbete premieras, men ännu roligare är att vår fjällstation kan bidra till bygdens utveckling. Det är ett arbete som präglas av dialog och samverkan med länsstyrelsen som förvaltar nationalparken, samerna som bedriver renskötsel runt omkring och bygdens alla entreprenörer, säger fjällstationens platschef Helena Runeberg.

Årets ekoturismpris utses av Ekoturismföreningen bland de företag som har föreningens märkning Naturens bästa. Priset ska gå till “den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året”. Förutom STF Abisko Fjällstation var i år Birdsafarisweden och Everts Sjöbod nominerade.

Källor: Ekoturismföreningen och DN

Mer att läsa