Gå till innehållet

Åratal av överfiske ger rött ljus åt sill

WWF har uppdaterat sin Fiskguiden och rekommenderar att vi ska låta bli att äta sill och makrill i ännu högre utsträckning än tidigare.

WWF gör sin uppdatering av sill och makrill i Fiskguiden inför påsk. Det blir nu ännu tydligare att det är svårt att placera sillburkar på påskbuffén utan att bidra till överfisket av våra hav. Inte minst eftersom den norska vårlekande sillen får rött ljus (låt bli). Det är denna sill som konsumeras mest i Sverige och nästan uteslutande används i alla former av inlagd sill och matjessill.

Många års överfiske

Anledningen är att detta fiske överstigit de vetenskapliga råden i tolv(!) års tid. Med ett sådant fiske säger det sig självt att bestånden till slut kollapsar.

– Det är otroligt sorgligt att vi inte drar lärdom av detta utan låter kortsiktiga ekonomiska intressen styra hur fisket förvaltas, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

Gäller hålla koll på fiskemetoder och fiskeplats – eller låta bli

Fiskguiden listar fiskarter utifrån tre färgkategorier; grönt (bra val), gult (undvik – ät max 3-4 gånger per år) och rött (låt bli), men de är också uppdelade i olika bestånd. Så den som vill välja hållbar sill kan till exempel äta den om den fiskats med ”ringnot, trål/pelagisk trål från Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön, östra Engelska kanalens östra del”, men bör undvika sillbestånd från Östersjön, oavsett fångstmetod.

Makrillen har tidigare varit ett okej alternativ som matfisk, men ”nu mår beståndet så pass dåligt (i Nordostatlanten) att fisket bedöms ohållbart oavsett fiskemetod”, skriver WWF.

Sill har nyckelroll i haven

Som alternativ tipsar WWF om taggmakrill (trachurus trachurus), även kallad makrillsstör, som fångas i Nordostatlanten. Den har grönt ljus.

– Vi måste tänka på att fisk inte bara är mat, utan har en nyckelroll i haven. Under ytan hittar vi ett invecklat nätverk där varje art och livsmiljö har sin unika roll och funktion som tillsammans bevarar balansen. Vi äger inte fiskarna i haven, men kan däremot nyttja dem som resurs. Men då måste vi göra det på ett ansvarsfullt, respektfullt och hållbart sätt, säger Inger Melander.

Källa: WWF

Läs mer

Mer att läsa