
Varg i hägn. Foto: Frida Hermansson
I dagsläget beräknas antal vargar i Sverige utifrån att varje vargföryngring motsvarar tio vargar, men enligt en ny forskningsstudie kan det istället röra sig om åtta vargar och därmed en överskattning på antal vargar i Sverige med 20 procent. Det rapporterar Svenska Jägareförbundet.
I framtiden kommer den svenska vargstammen att räknas utifrån antalet familjegrupper och revirhävdande par istället för antalet föryngringar. Det gör inventeringen lättare eftersom det är lättare att konstatera att det finns en vargfamilj än att det skett en föryngring.
De nya siffrorna på att det i genomsnitt finns åtta vargar i varje familjegrupp har tagits fram genom att simulera vargstammens utveckling mellan åren 2003 och 2015. Totalt gjordes 67 miljoner simuleringar där man tog hänsyn till befintlig inventeringsdata och sorterade bort alla resultat som visade på en större skillnad än 15 procent gentemot den verkliga vargstammens utveckling under de här åren. Resultatet blev en genomsnittlig storlek på familjegrupperna på åtta vargar.
Nu ska Naturvårdsverket testa metoden innan man bestämmer om det ska bli det nya sättet att beräkna vargstammens storlek.
– Naturvårdsverket jobbar hela tiden med att förbättra inventeringarna för rovdjur (varg, björn, lo, järv och kungsörn) och framtagandet av en ny omräkningsfaktor för varg är en del i detta arbete. Naturvårdsverket beställde 2014 en modell för populationsberäkning på varg då den gamla omräkningsfaktorn togs fram under en tid då det var betydligt färre vargar än i dag. Artikeln ”Estimating population size from number of social groups and an individual based model” där den nya populationsberäkningen presenteras är nu vetenskapligt granskad och publicerad i en vetenskaplig tidskrift, Ecological Modelling. Innan Naturvårdsverket fattar beslut om byte av metod för att beräkna antalet vargar efter inventering, kommer den nya populationsmodellen att testas empiriskt genom att mer data samlas in i fält för att sedan analyseras, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef på enheten för viltanalys på Naturvårdsverket till Svenska Jägareförbundet.
Det beräknas i dagsläget, utifrån inventeringen vintern 2015/2016, finnas 340 vargar i Sverige.
Källa: Jägareförbundet

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Det tycks finnas åtskilliga olika åsikter om hur många vargar vi har och naturligtvis är det bra om vi lär oss bättre beräkningsmetoder. Vad som dock verkar klart är att vi har en ökande vargstam i landet och att det inte sker problemfritt är lika klart. Jag hittade en tråd på Jakt & jägare om hur älgstammen i Värmland har minskat radikalt, http://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/-skjut-inte-vuxna-algar–20161006/ och detta är aspekter som måste beaktas i sammanhanget. Risken för att vargarna börjar förlora sin nedärvda rädsla för människor och bli farliga är också en sådan faktor. Min slutsats är att oavsett ökningstakten, iallafall så länge den ÄR en ökningstakt, så måste vi få till stånd en årlig reglerad jakt på varg och i fallet Värmland så ser det ut som om vi borde decimera vargstammen ordentligt.
Skall man genom jakt begränsa vargstammar så skall man göra det av goda skäl. Att älgstammarna minskar är inte ett sådant. Det är utmärkt att stammarna av älg minskar: minskade beteskador för skogsbruket, förre trafikolyckor, minskad risk att människor blir skadade av älg – för att bara nämna några positiva faktorer. Det blir inte fler vargar än vad det finns plats för, de reglerar själva sin population.
Eric,
så talar en som sätter vargen före allt annat och om media hade levt upp till epitetet ”kritiskt granskande” också när det gäller påståenden från s.k. miljöorganisationer hade du varit tvungen att visa att du har rätt i dina påståenden om de ”positiva” faktorerna.
Hur ser statistiken ut för viltolyckor med älg i Värmland?
Hur ser trenden ut när det gäller skogsskador i Värmland?
Om Anders får rätt, vilket jag tror han får, så hoppas jag media visar att de även är beredda att hålla miljöorganisationer ansvariga för vad de ställer till med.
Eric
Att älgstammen minskar är visst ett gott skäl, då det också finns goda skäl att anta att älgen tappat en del av sin förmåga att försvara sig själva och sin avkomma mot Varg under vargens frånvaro, http://www.vk.se/550664/algar-klarar-inte-vargen
Vi människor har skapat dom här problemen genom att både utrota vargen och nu hjälpa till att återinföra den, därför är det också vårt ansvar att detta görs på ett intelligent sätt.
Att vargpopulationen är självreglerande är säkert sant, men under sådana ovanliga omständigheter som utrotning och snabb återkomst så vet vi mycket lite om konsekvenserna och att som nu i princip tillåta vargen att föröka sig fritt och bara titta på när älgstammen minskar dramatiskt är direkt ansvarslöst gentemot både älgstammen och dom människor som skall leva med vargen.
Ibland upplever jag en i mina ögon som naturfotograf mycket märklig inställning till naturen bland vargens försvarare. Älgen tycks närmast betraktas som ett skadedjur och vargen som någon slags gudomlighet. Det känns inte helt friskt det där måste jag säga.