Gå till innehållet

Ännu en kommun ställer om till hyggesfritt skogsbruk

Allt fler kommuner slutar med kalhyggesbruk. Den senaste: Luleå.

Luleå kommun äger och förvaltar relativt mycket skog; 5 900 hektar skog samt cirka 700 hektar skogsområden i bostadsnära miljöer. Det gör att de hamnar precis utanför topp tio över kommunerna som äger mest skog. I 60 procent av Luleås skogar bedrivs någon form av skogsbruk och i 40 procent av skogarna är det naturvård som står i fokus. 1 600 hektar är avsatt för bevarande av naturvärden och 600 hektar för återskapande av naturvärden. En majoritet av skogarna är relativt gamla. 58 procent är över 85 år och 35 procent äldre än 120 år.

Det kanske populäraste skogsområdet är det 20 kvadratkilometer stora naturreservatet Ormberget-Hertsölandet, som ligger strax utanför Luleå.

– Det är väldigt populärt, både för det rörliga friluftslivet och för den naturintresserade. Det finns många rödlistade arter – både svampar, lavar, fåglar och växter, bland några kan nämnas ostticka, lunglav, ängsnycklar och smålom. Förutom detta stora område finns även ett antal mindre naturreservat, varav några finns i skärgården. I dagsläget finns ett antal områden utpekade där bara hyggesfria metoder ska användas, berättar Ulrika Lundberg, ordförande för stadsbyggnadsnämnden och ansvarig för förvaltningen av skogen.

Nu har Luleå valt att följa bland annat Trollhättan, Motala, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn och går över till ett hyggesfritt skogsbruk i sina skogar.

Hur kommer det sig? 
–Anledningen till att vi går över till hyggesfritt skogsbruk är ett initiativ från den politiska majoriteten som består av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Vi vill värna den biologiska mångfalden och även stoppa trakthyggesbruken (kalhyggesbruk) som kortsiktigt ger upphov till stora koldioxidutsläpp. Vi vill vara med och ta ansvar för kommande generationer genom att dels bevara gamla skogar men också göra vad vi kan för att begränsa klimatförändringarna som vi redan idag ser effekterna av i norra Sverige genom kortare vintrar och mer ”lynnigt” klimat.

Ulrika Lundberg tar också upp att Norrbotten, precis som i många andra delar av landet, inte når upp till miljömålet Levande skogar. Men det är inte bara naturvärden som man hoppas att det nya skogsbruket ska gynna:
– Att undvika trakthyggesbruk leder också till en trevligare miljö att vistas i för alla besökare i skogen, nästan hälften av svenskarna vill förbjuda kalhyggen. Vi vill också kunna locka fler människor att flytta till norra Sverige, och då är bland annat orörd natur en pusselbit, säger Ulrika Lundberg

Ser ni några nackdelar med beslutet? 
– Det återstår att se. I övergången till hyggesfritt skogsbruk kan ekonomin kanske påverkas negativt, men vi äger ju inte skog för att vi ska tjäna pengar på den i första hand.

Allt fler kommuner ställer om till hyggesfritt skogsbruk – vad skulle du vilja säga till de kommuner som ännu inte gjort det? 
– Jag tycker att fler kommuner borde välja att gå samma väg och utreda förutsättningarna för hyggesfritt. Offentliga aktörer som kommuner och regioner kan vara föredömen och visa vägen så att andra skogsägare kan följa efter.

Läs även

Uppsala universitet går över till hyggesfritt
Ytterligare tre kommuner går över till hyggesfritt skogsbruk
Trollhättan ställer om till hyggesfritt skogsbruk
Mer varierad skogs­skötsel kan möta virkesbehov och gynna naturvårdsarter
Nu har det blivit lättare att stötta naturvänligt skogsbruk
Ny studie: Hyggesfritt mer lönsamt än kalhyggen

Mer att läsa