Ännu en av världens endast 45 vilda rödvargar har skjutits illegalt i USA

Rödvarg i hägn. Foto: Tim Ross via Wikimedia

Rödvarg i hägn. Foto: Tim Ross, Public Domain.

En belöning på över 150 000 kronor har utannonserats för tips som leder till gripande av den eller de som sköt ihjäl en rödvarg i North Carolina strax innan jul. Rödvargen klassas av IUCN som en egen art som är akut hotad.

Det återstår bara 45 rödvargar i det vilda och alla lever i östra North Carolina. Strax innan jul sköts en av dem illegalt i delstaten.

– Den här förlusten är ett hårt slag mot arten. Tjuvjakt av vilda djur kan aldrig tolereras, men att medvetet döda en av världens mest utrotningshotade arter är oförsvarligt, säger Defender of Wildlifes programchef Ben Prater till Blue Ridge Outdoors.

LÄS ÄVEN: • Stat vill ta bort de sista akut hotade rödvargarna

Det största hotet mot rödvargen enligt IUCN är just tjuvjakten. På 1970-talet utrotades den i det vilda, men en lyckad återetablering av individer från fångenskap har lett till att det nu finns ett litet bestånd i en del av North Carolina. Det kan jämföras med att arten på 1700-talet ansågs utspridd över stora delar av USA och östra Kanada. De senaste åren har den vilda populationen minskat från 120 till 45 vargar och de hotas förutom av tjuvjakt även av att delstaten inte längre vill skydda rödvargarna.

North Carolinas Wildlife Resources Commission skriver i en ansökan till U.S. Fish and Wildlife Service att de vill avsluta den ”experimentella och ej väsentliga” återintroduktionen. De menar att projektet misslyckats bland annat eftersom vargarna är svåra att begränsa till allmän mark och ställer till med skada på privat mark, men också för att arten förökar sig med prärievargar. Nu vill myndigheten att U.S. Fish and Wildlife Service ska fånga in och ta bort alla individer från North Carolina.

Fish and Wildlife Service menar dock att återintroduktionen varit lyckad och haft en gynnsam påverkan på ekosystemen i områden, samt att rödvargen framför allt tar sjuka eller skadade byten.

Flera jägarorganisationer har protesterat mot återintroduktionen och menar att rödvargarna decimerar bestånden av hjortdjur, harar och kalkoner. När detta undersöktes av North Carolina Wildlife Commission visade det sig dock att rödvargens bytesdjur inte minskat i antal, men däremot blivit bättre på att gömma sig, både för rödvargen och människan.

Vad som nu kommer ske med den lilla vilda populationen av rödvarg är oklart. I fångenskap lever fortfarande ett hundratal individer.

Ett förslag på långsiktig lösning är att markägare ersätts om de har rödvargar på sina marker. Det skulle kunna göra att vargarna blir populärare och får ett bättre skydd.

Rödvargens genetiska status har varit omdebatterad. Vissa forskare har hävdat att den är en hybrid mellan prärievarg och gråvarg, men U.S. Fish and Wildlife Service har fastslagit att det är en egen art som har hybridiserat med prärievarg eftersom den egna populationen är så liten.

 

Källa: Blue Ridge Outdoors