Gå till innehållet

Andris Fågelviskare om Talang i TV4: – Jag har lättare att hantera vildsvin

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=WEg4UuPq0ic”]

Han bor mestadels av sin tid i vildmarken och att sova inomhus hör till undantagen. Under 2017 utmanade han sig själv med att ställa sig på scen i “Talang” i TV4. Fredag 9 februari klockan 20:00 sänds programmet där Andris Fågelviskare tävlar med sin fågelsång mot barnartister, dansare, sångare och “levande miniräknare”. 

Natursidan intervjuade Andris för två år sedan i vår artikelserie om unga naturvänner. För ungefär ett år sedan publicerade vi en film (se ovan) där Andris härmar en rad fåglar och djur på vår Facebook-sida. Filmen, som skapats av Emil Viktor Nilsson på Biotopia, fick på kort tid över 300 000 visningar och närmar sig i dagsläget 600 000 visningar.

– Det var efter filmen publicerats på Natursidan som allt tog fart, berättar Andris Fågelviskare.

Media började höra av sig och plötsligt satt Andris Fågelviskare i soffan på Nyhetsmorgon och visslade fågelläten för programledarna.

Han var även med i “Mitt i naturen” och uppmärksamheten ledde till att han fick arrangera fågelguidningar och höll föredrag om naturen.

LÄS ÄVEN: • Vår intervju med Andris Fågelviskare

Andris varvade medverkan i media med att hålla sig undan. Han var i Rumänien i sex veckor och bodde på Kanarieöarna nästan hela vintern. Nu har han precis flyttat hem till Sverige igen och håller på att flytta in i en “liten stuga i skogsbrynet” i Södermanland.

Du brottades en del med funderingar på om du ville synas i media för ett år sedan. Hur har det känts tycker du?
– Jag är van vid raka motsatsen till den här uppmärksamheten. Jag brukar sköta mig själv i skogen och att bli sedd offentligt är ett skräckscenario för mig. Men generellt känns det ändå rätt bra. Jag är stolt över mig själv att jag klarade av det. Det här gjorde jag inte för min egen skull. Jag har noll intresse av att vara känd men tänkte att det kunde leda till bra grejer, säger Andris Fågelviskare.

Nu, lagom tills du kommit hem till Sverige, sänds din medverkan i “Talang” på TV4. Hur var det?
– De hörde av sig och ville ha med mig, men jag funderade länge om jag skulle vara med. Det är inte riktigt mitt forum, men jag tänkte att det är många som ser det och att det kanske kan leda till annat och gynna mina projekt.

Andris Fågelviskare. Foto: Privat

Upplevelsen blev dock inte så positiv för Andris. Han, som är van vid att ständigt ha nära till naturen, satt instängd i en tv-byggnad en hel dag och var dessutom dunderförkyld. Andris var ur balans och framträdandet blev inte som han tänkt sig. Han försökte anpassa sig till förutsättningarna som gavs, men kände sig lite överkörd efteråt. Som att han tappade sig själv lite.

– Efteråt kände jag ännu tydligare att det verkligen inte är mitt forum. Mina förmågor är tagna ur sitt sammanhang i en sådan här tv-underhållning. Det framställs på ett visst sätt och det är inte så jag helst vill synas. I “Mitt i naturen” kom jag mer till min rätt. Då är de på besök på min hemmaplan – i skogen. Då blir det också mer naturligt för mig.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till fågelsång/fågelläten

Att gå från skogen in i underhållningsbubblan kring “Talang” blev något av en kulturkrock.

– Jag bor liksom under ett träd en stor del av mitt liv och att sova inomhus är undantag för mig. Talang var en helt annan verklighet. Människorna där var som att möta en helt annan art. Jag har mycket lättare för att hantera vildsvin, de har jag åtminstone erfarenhet av att umgås med.

Just nu jobbar Andris Fågelviskare med att försöka hitta ett stort område med mark där han kan jobba med rewilding och försöka hitta sätt för människan att leva i ett hållbart ekosystem.

– Platsen ska tjäna som inspirationskälla för att människan ska få en djupare kontakt med naturen. Förhoppningsvis kan det vända lite av den negativa trenden av människor som utarmar varenda ekosystem. Det är min huvudsakliga vision just nu, berättar Andris Fågelviskare.

Det låter ganska långt ifrån “Talang”. Fredag den 9 februari 2018 klockan 20:00 sänds dock Andris medverkan i “Talang” på TV4 där Andris medverkar med sina fågelimitationer i viss kontrast till övriga tävlande.

Mer att läsa