Gå till innehållet

Amerikan som smugglat elefantbetar riskerar 5 års fängelse och miljonböter

Elfenben. Foto: Jastrow via Wikimedia

Elfenben. Foto: Jastrow via Wikimedia

Vid ett tillslag mot en auktionsfirma i Kanada som ägnade sig åt illegal försäljning av djurdelar upptäckte polisen ett kvitto för inköp av elefantbetar. Mannen som köpt betarna och smugglat in dem i USA kunde nyligen gripas och riskerar nu fem års fängelse och över två miljoner i böter.

Mannen som greps är en 77-årig New York-bo. Inför tillslaget upptäcktes att mannen även tidigare ägnat sig åt illegal smuggling av djurdelar till ett värde av över 3,2 miljoner kronor. Elefantbetarna han greps med i förra veckan hade ett värde av över 1,2 miljoner kronor.

– Vi läser ofta om den svåra situationen för elefanter och den illegala elfenbenshandeln i andra länder, men sanningen är att mycket av skulden faller på den omåttliga efterfrågan på vilda djur och djurprodukter inom våra gränser. Vi hoppas att sådana här fall ska minska den efterfrågan, säger Honora Gordon, specialagent hos U.S. Fish and Wildlife Service.

Mannen som åtalas för illegal smuggling och försäljning har redan sålt en del av varorna vidare och polisen letar nu efter köparna.

Källa: National Geographic

Mer att läsa