Amazonas regnskogar brinner mer än någonsin

Brasiliens Amazonas i brand, Foto: NASA's Earth Observatory via Flickr

Brasiliens Amazonas i brand. Foto: NASA’s Earth Observatory via Flickr

Denna vecka har Greenpeace i Brasilien flugit över Amazonas med helikopter och filmat för att se hur mycket det brinner i regnskogen. Det som de befarade bekräftades: Avskogningen växer och skogsbränderna har ökat mer än någonsin tidigare. Nästan alla bränder har orsakats av mänskliga aktiviteter.

Under första halvan av 2016 ökade antalet bränder i Amazonas med 81 procent jämfört med genomsnittet historiskt, enligt Greenpeace. I filmen säger en av Greenpeaceaktivisterna som sitter i helikoptern:

– Hittills har vi sett områden röjas med eld för att ge plats för betesdjur och jordbruk. Det är många medelstora bränder, en åtta stycken i synfältet och röken stiger och döljer hela horisonten.

Kopplingen mellan klimatförändringen och bränderna är enkel att förstå, förklarar en av Greenpeaceaktivisterna.

– När skogen bränns ned kommer mängder av växthusgaser ut i luften. Dessa gaser orsakar global uppvärmning och därmed klimatförändring. Ju varmare planeten är, ju torrare blir skogen och ju större risk är det att det börjar brinna i framtiden. Så det blir en ond cirkel där fler bränder bidrar till ökad global uppvärmning.

Den mängd regnskog som förstörs varje år i Amazonas är fyra gånger så stor till ytan som Rio De Janiero. Förstörelsen måste stoppas, menar Greenpeace. 2012 godkändes en ny ”Forest Code” i Brasilien som ger amnesti för dem som avskogade regnskogen olagligt fram till år 2008. Förra året bestämde regeringen att stoppa den olagliga avskogningen först år 2030, vilket ger grönt ljus för att fortsätta skövla Amazonas i 15 år till. Greenpeace i Brasilien vill att regeringen tar tag i frågan igen och stoppar all avskogning nu.

Källa: Greenpeace