Allt närmare att Storbritannien får tillbaka lodjur

Lodjur. Foto: Marie Mattsson 

Vi har skrivit om det tidigare. Naturvårdsstiftelsen Lynx UK Trust återinföra lodjur i Storbritannien, 1300 år efter att de utrotats av människan. Nu ser det ut att bli av efter att markägare visat sig positiva till projektet.

Lodjuren kommer få röra sig i ett 700 kvadratkilometer stort skogsområde i Northumberlan. När nu även 20 markägare ställer sig positiva till projektet ser det ut att bli av.

LÄS ÄVEN: • Lodjur kan återintroduceras i Storbritannien för att rädda landsbygden

Forskarna och naturvårdarna på Lynx UK Trust menar att lodjuren skulle ha en positiv inverkan på ekosystemen i Storbritannien som är kraftigt påverkade av lodjurens huvudbyten – hjortdjuren. Om projektet blir av, skulle det bli landets mest ambitiösa restaurering av vilda djur någonsin.

Telegraph rapporterar att många som bor i området där lodjuren ska släppas ut är positiva till att få lodjur i skogarna. Det skulle kunna bli något som lockar fler turister till området och lokalbefolkningen hoppas på att kunna starta ekoturismverksamhet i lodjurens spår.

– Det är smärtsamt att säga, men djur behöver värderas för att skyddas. Det är inte min motivation, men jag förstår att för att bevara något måste det värdesättas av samhället de lever i, säger Paul O’Donoghue, forskare och eldsjäl bakom projektet, till Telegraph. Han har förutom att driva projektet även ”knackat på varenda dörr” i byarna i området för att informera om projektet.

LÄS ÄVEN: • Lamadjur ska stoppa hundattacker

Det har startats ett program för fårägare i området som erbjuder förbättrad stängsling och även att köpa lamadjur som skydd mot lodjuren. I USA ska lamadjur ha minskat prärievarg- och rävattacker mot får med 66 procent enligt Paul O’Donoghue.

Om de får klartecken är planen att de ska hämta lodjuren från Sverige, vilket i sådana fall Naturvårdsverket får ta ställning till.

– De har ställt en del frågor och jag har redogjort för dem om lodjuren i Sverige. Fast frågan är väl om de engelska myndigheterna ger klartecken. Det kan tänkas att det finns grupper som inte är så förtjusta i planerna, exempelvis fårfarmarna, säger Henrik Andrén, lodjursforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till TT.

LÄS ÄVEN: • Bakgrund och intervjuer om årets svenska licensjakt på 79 lodjur

Storbritannien har tidigare utrotat alla sina tre stora rovdjur – det sista lodjuret sköts runt år 700, den sista björnen 300 år senare och vargen utrotades på 1500-talet i England och 1700-talet i Skottland.

Källor: Telegraph