Gå till innehållet

Allt fler naturkatastrofer kommer drabba oss samtidigt i en varmare framtid

Översvämning i Florida. Foto: Averette (Marc Averette) – Own work, CC BY 3.0, Link

Florida har nyligen upplevt torka, rekordhöga temperaturer, skogsbränder och orkanen Michael. Det är ett exempel på ett scenario som kommer bli allt vanligare när temperaturen på jorden stiger. I en ny studie visar forskare att vissa delar av världen i slutet av århundradet kan drabbas av sex klimatrelaterade katastrofer samtidigt. 

Rapporten, som publiceras i Nature Climate Change, går igenom över 3000 studier om klimatförändringar och hur fenomen som extremvärme, skogsbränder, havsnivåhöjning, orkaner, översvämningar, torka och brist på rent vatten drabbar jorden idag och i framtiden om den globala uppvärmningen fortsätter. Deras slutsats är att situationer som den i Kalifornien under hösten, med extrem torka, hetta och svårkontrollerade eldsvådor samtidigt kommer bli både vanligare och värre.

LÄS ÄVEN: • Rekordbrand härjar i Kalifornien – ”det nya normala”

Om mänskligheten inte kraftigt minskar sina utsläpp kan exempelvis delar av Syd- och Centralamerika drabbas av så många som sex klimatrelaterade katastrofer samtidigt som dessutom är kraftiga. New York riskerar upp till fyra klimatkriser samtidigt år 2100.

– Vi människor känner inte lidande från folk som är långt borta eller långt i framtiden. Vi bryr oss normalt sett om folk som är nära oss eller som påverkar oss, eller saker som kommer hända imorgon. Vi brukar se på saker i framtiden och tänka att “det kan vi fixa senare, vi har viktigare problem nu”. Men den här studien visar hur illa det redan är, säger huvudförfattaren Camilo Mora vid Hawaii universitet i Manoa.

LÄS ÄVEN: • Global uppvärmning gör orkaner större och kraftigare

Till NY Times säger Camilo Mora att han funderar på att skriva en bok eller en film om de skrämmande resultaten från forskningen. Arbetstiteln är enligt tidningen så grov att de inte vill skriva ut den, men den alternativa titeln är “We told you so” (ungefär “Vad var det vi sa?”).

Källor: NY Times och “Broad threat to humanity from cumulative climate hazards intensified by greenhouse gas emissions

Mer att läsa