Allt fler kommuner väljer fågelvänlig påsk utan fjädrar

Påskris. Foto: Daniel Ahlqvist via Wikimedia

Påskfjädrar kommer enligt Djurens Rätt oftast från kalkoner uppfödda för köttkonsumtion under tveksamma förhållanden. Enligt organisationens undersökning är det i år nästan dubbelt så många kommuner jämfört med i fjol som väljer att påskpynta utan fjädrar.

I fjol var det nio kommuner som lyssnade på upprörda medborgare och tog bort fjädrar ur sitt påskpynt. I år är det hela 18 kommuner.

– Det är jättepositivt, att både kommuner och konsumenter tar ett större ansvar. Jag tror att fler börjat tänka på varifrån fjädrarna kommer och att vi kommer att se fler djurvänliga beslut i framtiden, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

LÄS ÄVEN: • Fjädrarna i påskriset kan komma från plågade fåglar.

Enligt Djurens Rätts kartläggning kommer påskfjädrarna nästan uteslutande från kalkoner som föds upp till köttproduktion. I USA dödas ungefär  250 miljoner kalkoner och de flesta föds, lever och dör i fabriker. Djurens Rätt har kollat ”med de flesta stora återförsäljare av påskfjädrar” och i princip alla ”säljer fortfarande fjädrar från kalkoner”.

Mikael Kristiansson, avdelningschef för trafik och park vid Örnsköldsviks kommun, berättar för TT att de i kommunen diskuterade att fåglarna far illa och att de därmed skulle köpa syntetiska fjädrar i stället.

– Det kändes logiskt och rätt. Kan vi göra det så känns det bara vettigt. Vi tyckte att det var ett enkelt beslut och ingen större uppoffring, säger han.

De kommuner som hittills meddelat att de inte kommer använda fjädrar i påskpyntet:
Falkenberg
Flen
Helsingborg
Håbo
Kristianstad
Leksand
Linköping
Lund
Malå
Norrköping
Rättvik
Sollefteå
Sollentuna
Sölvesborg
Uppsala
Upplands Väsby
Vetlanda
Västerås
Växjö
Örnsköldsvik

Källa: Djurens Rätt och Borås Tidning