Gå till innehållet

Allt fler jaguarer skjuts – klorna har samma värde som kokain

Världens jaguarer står inför flera hot. De senaste 20 åren har beståndet minskat med 20-25 procent. Mycket på grund av minskande livsmiljöer på grund av skogsskövling, men de senaste åren också på grund av en ökad jakt. Jaguardelar ger nämligen ungefär samma kilopris som kokain på den asiatiska marknaden.

Fram till 1970-talet jagades jaguaren intensivt för sin päls. Men mycket tack vare miljö- och djurrättsrörelsens antipälskampanjer minskade jakten kraftigt, även om efterfrågan på jaguarpäls fortfarande existerar. Nu verkar dock jakten sakta ökat igen.

Lokala jägare kan sälja jaguardelar för stora summor till mellanled som sedan säljer dem vidare på den asiatiska marknaden. Klorna betingar samma kilopris som kokain och jaguarens testiklar är värda sin vikt i guld (bokstavligen) eftersom de anses förbättra mäns sexliv och bota sjukdomar.

LÄS ÄVEN: • Ny enorm nationalpark i Peru – viktigt skydd för jaguarer

Mellan 2013 och 2016 la enbart myndigheterna i Bolivia beslag på 95 jaguarer som dödats och var på väg till den asiatiska marknaden. Jakt på jaguarer är förbjudet i Bolivia och kan ge upp till sex års fängelse.

Mongabay har intervjuat en lokal jägare i Bolivia som erbjudits stora summor av affärsmän, mer pengar än de sett i sina liv, för jaguaren klor. Mannen säger sig inte känna till att det är olagligt att jaga jaguarer.

Källor Mongabay och IUCN

Mer att läsa