Alla ripor utrotade på ö i Norge

 

Dalripa. Foto: Zsombor Károlyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

Dalripa. Foto: Zsombor Károlyi 

Många naturvänner i Norge har upprörts av nyheten om att en jägare skjutit ihjäl alla dalripor som fanns kvar på ön Sula på Norges västkust. 

Det är populärt att jaga ripor i Norge. Det är en av anledningarna till att antalet ripor minskat med mer än 30 procent de senaste tio åren och att arten placerades på rödlistan 2015. Det har höjts allt fler röster för att riporna i Norge ska fridlysas och att jakttiderna ska ändras.

Norges jeger- och fiskerforbunds åtgärd för att stoppa minskningen av antalet ripor har varit att öka jakten på rovdjur med poängtävlingar, bland annat på ön Sula. Den senaste nu under vintern. Innan effekterna av den här poängjakten hann märkas sköts dock alla ripor på ön.

Miljökonsulten Øyvor Helstad i Frøya kommun kommer snart lägga fram ett förslag om att ripor inte får skjutas på kommunens marker. Det är i övrigt fortfarande tillåtet att jaga ripor på vintern i Norge, men man behöver ha tillstånd och någonstans har det brustit i rutinerna på Sula. Konsekvenserna av det kan bli långvariga.

– Det är ett sorgligt fall, säger Oddvar Heggøy på Norges Ornitologiske Forening. Ripor har ju funnits på Sula ett tag, men denna arten är väldigt bunden till ett område. De flyttar sig inte långt så på en isolerad ö på havet är de väldigt sårbara. Det finns ripor på Bogøya, Mausund och Frøya, så det finns möjlighet för att ripor ska återväna till Sula, men det kan ta tid.

Källor: Frøya NyheterNorges jeger- och fiskerforbund och SMP.no