Gå till innehållet

Alger som gynnas av värme slår ut marint liv i Florida

Algblomningen som kallas “röda vågen”. Foto: MarufishFlickr, CC BY-SA 2.0, Länk

Hundratals havssköldpaddor, delfiner, sjökor och tonvis med fiskar har spolats upp längs Floridas stränder. Anledningen är en ovanligt kraftig algblomning som gör vattnet giftigt. 

Vissa stränder är täckta av döda fiskar som ruttnar och sprider en stank i området. Även delfiner, havsfåglar, sjökor, en haj och havssköldpaddor har spolats upp döda längs en kuststräcka på 150 km. Situationen är så allvarlig att guvenören har utlyst en nödplan.

LÄS ÄVEN: • WWF: Östersjön är i kris – algblomning är redan igång

Orsaken till nödläget är en ovanligt kraftig algblomning, som kallas “röda floden” eftersom den färgar vattnet rött. Dessa alger gynnas av varmt vatten och även om de blommar varje år så är årets röda flod den hittills värsta sedan 2006. Då orsakades den troligen av orkanen Katrina. Årets röda flod har pågått sedan i oktober

Algerna producerar också giftiga ämnen som är skadliga både för marina djur, fåglar och människor. Det är vad som nu drabbar livet längs Floridas kustremsa.

LÄS ÄVEN: • Varmare klimat gynnar giftiga alger som nu nått Alaska

Timothy Davis, biologiprofessor vid Bowling Green State University i Ohio berättar för NY Times att klimatförändringarna förväntas förvärra algblomningarna eftersom de trivs i varma vatten. Framtidens algblomningar kan komma att vara under längre perioder och bli ännu giftigare.

Källor: CNN och NY Times

Mer att läsa