Gå till innehållet

Akut hotad delfin var vanlig innan fiske med nät

Hectors delfin – en starkt hotad art som bara lever utanför Nya Zeeland. Foto: Dr. Mridula Srinivasan, NOAA/NMFS/OST/AMD. – NOAA Photo Library: anim1842, Public Domain, Link

En ny studie från Nya Zeeland visar att de två inhemska delfinarterna hectors delfin och mauidelfin båda var väldigt vanliga längs landets kuster. Men efter att människan infört fiske med nät har populationerna kollapsat.

Med hjälp av gamla vetenskapliga artiklar som sträcker sig tillbaka till 1800-talet kunde forskarna konstatera att hectors delfin och mauidelfiner förr var så vanliga att det inte gick att vara ute med en båt utan att se dem. De fanns överallt och beskrivs i litteraturen med ord som “vanlig”, “observeras frekvent” och “rikligt förekommande”.

På 1960- och 1970-talet började fisket runt Nya Zeeland använda fiskenät och trålning och därefter skedde kollapsen snabbt. Innan dess beräknas det ha funnits ungefär 50 000 av de båda delfinarterna runt Nya Zeeland. Nu återstår bara ungefär 15 000 hectors delfin och enbart ungefär 60 mauis delfin. De har nästan försvunnit på bara 50 år.

I somras införde myndigheterna, trots fiskeindustrins protester, nya restriktioner för nätfiske och trålning för att skydda delfinerna. Miljöorganisationen Sea Shepherd försökte 2019 få USA att förbjuda import av fisk och skaldjur från Nya Zeeland på grund av hotet som detta fiske utsätter mauis delfiner för.

– Det är tragiskt att en sådan vacker och fridfull varelse kan slås ut så hårt att vi glömmer hur ofta vi brukade se dem. Men de är ett tecken på att allt inte står rätt till och att vi måste rädda dem och resten av ekosystemen, säger Gemma McGrath vid Otago University.

Källa: RNZ News

Mer att läsa