Gå till innehållet

Aggressiv och svårutrotad invasiv växt sprider sig i landet

Växten parkslide (Fallopia japonica) sprider sig allt mer i landet och det hotar den naturliga floran. Den invasiva arten betecknas som oerhört tålig, aggresiv och svårutrotad.

Parkslide är redan utbredd i hela Skåne där den också ökar kraftigt i antal. Nu har den också brett ut sig i Halland. Enligt biologen Nils-Gustaf Nilsson, som kartlagt växten i landskapet återfinns den numera i många inventeringsrutor i Halland.

På bara en sommar kan parkslide bli flera meter hög och där den får fäste konkurrerar den ut alla andra växter. Då är den dessutom väldigt svår att bli av med.

– Första veckan i maj brukar skotten vara 30-40 centimeter höga. Sedan sätter den fart och växer tio centimeter om dagen – man kan nästan se hur de växer, berättar Monica Franzén i Kolmården som nu för en kamp mot växten för att den inte ska ta över hennes trädgård.

Vissa går till och med så långt som att avråda husköp om det finns parkslide i trädgården, här berättas om en förtvivlad persons kamp mot växten.

– Ska man bli av med den då får man hugga ner den till basen och sen täcka med svart plast i flera år. Den hör till de fem värsta i Sverige av sådana här inkomlingar som man inte vill ha, säger Nils-Gustaf Nilsson till P4 Halland.

Parkslide är förbjuden att sälja i vissa länder, men inte i Sverige. Växten finns dock med på Naturvårdsverkets svarta lista och verkar inte finnas i plantbutikers utbud.

Källa: P4 Halland och GP

Mer att läsa