Afghanistans första kvinnliga parkvakter skyddar unik nationalpark

De första kvinnliga parkvakterna i Afghanistan. Foto: UNDP Afghanistan / Rob Few / 2015

De första kvinnliga parkvakterna i Afghanistan. Foto: UNDP Afghanistan / Rob Few / 2015

Sedan ett tag tillbaka patrullerar Afghanistans fyra första kvinnliga parkvakter i landets nationalpark Band-e-Amir. Deras uppgifter är att stoppa tjuvjägare och se till att turister sköter sig, men också att bevaka områden dit män inte går.

Parkvakterna i Afghanistans nationalpark Band-e-Amir var vana att stoppa tjuvskyttar och tillrättavisa turister som skräpade ner, men när de upptäckte att tusentals kvinnliga turister badade med schampo och andra kemikalier i de unika kalkstenssjöarna i området var de maktlösa inför ett stundande hot mot nationalparken. Det är nämligen förbjudet enligt afghansk kultur för de manliga parkvakterna att närma sig de badande kvinnorna.

Nationalparken Bande Amir. Foto: UNDP Afghanistan / Rob Few / 2015

Band-e-Amir blev Afghanistans första nationalpark 2009 och är känd för sina unika kalkstenssjöar. Ett av de största hoten mot parken anses vara den belastning som turismen och nedskräpning utgör. Foto: UNDP Afghanistan / Rob Few / 2015

Lösningen blev att fyra kvinnor utsågs till Afghanistans första kvinnliga parkvakter. Idag är de finansierade av FN-organet UNDP, Global Environment Facility och Wildlife Conservation Society och har gjort en stor insats för att bevara nationalparken. Deras huvudfunktioner är att samla in data om hotade djur, skydda parken från tjuvjägare, samt ta hand om turisterna, berätta vilka regler som gäller i området och se till att dessa följs.

– De flesta turister är överraskade över att den här parken har kvinnliga parkvakter och de uppskattar vårt jobb. Det är hårt, men det finns inga jobb som är enkla och vi tycker att vi gör en stor insats, säger Naikhbakht, som patrullerar parken dagligen mellan klockan 8 på morgonen och 18 på kvällen.

Naikhbakht är 45 år gammal och har uppfostrat elva barn, ofta i svåra situationer. Hon flydde med dem till Iran när kriget bröt ut i Kabul, men har hittat sitt hem i Band-e-Amir. Nu hoppas hon att hennes dotter ska bli en parkvakt i nationalparken en dag.

Källa: UNDP