Gå till innehållet

75 procent av världens glaciärer på väg att kollapsa

Redan vid den nuvarande uppvärmningen är nästan 40 procent av världens glaciärer dömda att försvinna. Betydligt värre blir det i en varmare framtid. Det visar en ny studie.

I veckan kollapsade en stor glaciär i Alperna vilket ledde till att en hel dalsänka, inklusive en by, täcktes i rasmassor. Det enorma jordskredet orsakades av smältande glaciärer och världen är på väg att förlora stora delar av den permanenta isen på grund av mänsklighetens stora utsläpp av växthusgaser.

Redan med dagens utsläpp kommer 39 procent av världens glaciärer försvinna, visar en ny studie. 20 procent av dem kommer smälta bort redan till år 2100. Om mänskligheten lyckas stoppa uppvärmningen vid 2,7C ökning, vilket är långt ifrån säkert, så kommer glaciärförlusten stiga till 75 procent.

På vissa håll i världen, exempelvis i västra Nordamerika, är det redan i dagsläget klart att 75 procent av glaciärerna kommer att försvinna. I andra delar, exempelvis i bergskedjorna Hindu Kush och Karakoram i Asien, är motståndskraften bättre mot höjda temperaturer.

Drabbar miljarder människor

Förutom ökad risk för förödande stora jordskred som i Alperna kommer det även leda till förhöjda havsnivåer, tvinga miljontals människor på flykt och orsaka stora problem för miljarder människor som är beroende av vattnet från glaciärerna för att reglera vattnet som används för att odla mat, säger forskarna.

Lilian Schuster, medförfattare till studien och forskare vid universitetet i Innsbruck, Österrike säger till The Guardian:

– Glaciärer är bra indikatorer på klimatförändringar eftersom deras tillbakagång gör att vi med egna ögon kan se hur klimatet förändras. Eftersom de anpassar sig över längre tidsperioder är situationen för glaciärerna dock i själva verket mycket värre än vad som syns i bergen idag. Det är inte för sent att agera nu, eftersom denna studie visar att varje tiondels grad mindre global uppvärmning spelar roll. Vi hoppas att budskapet ger människor lite hopp om att vi fortfarande kan göra något.

Källor: Science och The Guardian

Mer att läsa