Gå till innehållet

7 av 10 svenskar vill helt förbjuda elfenbenshandel

Elfenben från afrikansk elefant. Foto: Save-Elephants, CC BY-SA 4.0.

Det dödades 20 000 elefanter i Afrika under 2016 för att komma åt de åtråvärda betarna. Trots att elefanternas situation blir allt mer hotad så uppger två procent av svenska resenärer att de köpt produkter av elfenben de senaste fem åren. Samtidigt vill 7 av 10 svenskar helt förbjuda handeln med elfenben. Detta enligt en ny Sifo-undersökning som WWF låtit göra.

Två procent av svenska resenärer har köpt elfenbensprodukter de senaste fem åren. Bland män under 50 är andelen elfenbensköpare dubbel så stor – fyra procent. Det är också vanligare att personer under 30 år köper elfenbensprodukter och av de som köper dessa produkter har de flesta varit i Kina, Afrika eller Malaysia.

LÄS ÄVEN: • Kina förbjuder handel med elfenben 2017

– Om den illegala tjuvjakten fortsätter riskerar elefanterna att helt försvinna från stora områden. Efterfrågan på marknaden måste minska. WWF jobbar bland annat med att påverka regeringar och stötta parkvakter med bättre utrustning. Vi hoppas att Kinas förbud mot elfenbenshandel under 2017 ger effekt, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.

70 procent av de intervjuade säger dock att de helt vill förbjuda elfenbenshandeln i Sverige, oavsett hur gammalt elfenbenet är. I dagsläget är det straffbart att importera elfenben till Sverige och resten av EU utan speciellt tillstånd, men samtidigt är det helt lagligt att köpa elfenben i Sverige som anses vara bearbetat före den 3 mars 1947 och om föremålets ålder kan “dokumenteras på ett trovärdigt sätt”.

LÄS ÄVEN: • WWF uppmanar Sveriges auktionshus sluta med elfenben

Andra oroväckande resultat av WWF:s Sifo-undersökning är att över 30 procent av män under 50 år kan tänka sig att äta exotiska djur på en bushmeat-restaurang som serverar kött från till exempel elefant, antilop schimpans eller krokodil. I samma kategori kan över 12 procent tänka sig att köpa en hajtand som souvenir.

Källa: Pressmeddelande från WWF

Mer att läsa