657 myrkottar hittades i frys, nu vill IUCN införa handelsförbud

Myrkottar har fått sitt namn eftersom de äter myror och påminner om kottar. Foto: Valerius Tygart via Wikimedia

Myrkottar har fått sitt namn eftersom de äter myror och påminner om kottar. Foto: Valerius Tygart via Wikimedia, CC BY-SA 3.0.

I slutet av augusti beslagtog de indonesiska myndigheterna 657 nedfrusna myrkottar i ett hus i distriktet Jombang på ön Java. Myrkottarna var vakuumförpackade och låg i fem stora frysboxar. IUCN vill nu få ett stopp på all handel med de åtta olika arterna av myrkottar.

I Indonesien är handel med myrkottar olaglig. Trots detta har minst en miljon myrkottar exporterats från Indonesien under det senaste årtiondet, enligt Wildlife Conservation Society (WCS).

LÄS ÄVEN: • Utrotningshotade myrkottar är världens mest illegalt jagade djur.

Alla länder har inte förbud mot handel av myrkottar. I Vietnam, exempelvis, så är det bara två arter av de åtta arterna som är förbjudna att föra in. Djuren kan vara svåra att artbestämma av tulltjänstemännen, som säkerställer arten med ett DNA-prov. Det blir därför lättare om handel med alla arter av myrkottar förbjuds.

LÄS ÄVEN: • Myndigheterna i Thailand sålde myrkottar till restauranger.

pandolin

När en myrkotte blir rädd rullar den ihop sig vilket gör den lättfångad. Foto: Wildlife Alliance via Flickr

Myrkotten är en akut hotad art (CR) enligt IUCN. Det är ett av de mest förekommande djur som säljs som handelsvara runt om i världen. I Kina anses de vara en delikatess. De jagas också för sina fjäll som används i kinesisk och vietnamesisk medicin. Av fjällen tillverkas även smycken.

Källa:Mongabay