Gå till innehållet

60 nya trollsländor och 74 nya skalbaggar upptäckta

Trollsländan "Dawn Jewel Chlorocypha aurora". Foto: Jens Kipping via Naturalis.nl http://www.naturalis.nl/nl/over-ons/pers/persberichten/persberichten-2015/de-noodzaak-om-elk-beestje-een-naam-te-geven-beeldmateriaal/

Trollsländan “Dawn Jewel Chlorocypha aurora”. Foto: Jens Kipping via Naturalis.nl 

I Afrika har forskare nyligen hittat 60 nya trollsländor, alla knutna till världsdelens minskande färskvattenområden. I en helt annan miljö, på Haleakala-vulkanen på Hawaii har en forskare hittat hela 116 arter skalbaggar, varav 74 är nya för vetenskapen.

Färskvatten täcker enbart en procent av jordens yta, men ger livsmiljö åt 10 procent av alla djurarter och är samtidigt väldigt viktigt för människor. Alla trollsländor är bundna till färskvatten och är dessutom viktiga indikatorer på vattenkvalitet. När forskare nu upptäckt hela 60 nya trollsländor i Afrika menar de att det är viktigt att ge de nyfunna arterna namn. Det är bara när vi vet vad som lever som vi kan skydda det.
– Namn introducerar arter för mänskligheten. All medvetenhet, bevarande och forskning om naturen börjar med frågan: Vilken art är det här? säger forskaren KD Dijkstra.

Just nu pågår en massutrotning av djur i världen, orsakade av den mänskliga konsumtionen. Enbart i färskvattenmiljöer kan en kvarts miljon arter vara försvunna innan de är kända och KD Dijkstra har en bred uppmaning till världens naturvänner:
– Naturen behöver fler utforskare nu!

Apropå utforskare har professor James Lienhett på Cornell Univerity rest till Haleakala-vulkanen på Hawaii. Där har han lyckats identifiera inte mindre än 116 arter av rovskalbaggar varav hela 74 är nya för vetenskapen. Alla skalbaggar kring vulkanen har utvecklats på bara 1,2 miljoner år vilket gjort att de specialiserat sig betydligt snabbare än organismer i exempelvis Europa.

Källor: Naturalis Biodiversity Center och Zookeys

Mer att läsa