Vindkraftverk dödar över 1 000 miljarder insekter i Tyskland

Vindkraftverk. Foto: Tom CorserOwn work, CC BY-SA 2.5, Link

Vindkraftverk dödar så pass mycket insekter att deras effekt försämras kraftigt av alla kryp som fastnar på rotorbladen. Nu har en studie räknat ut att det troligtvis är ungefär 1 200 miljarder insekter som dödas av vindkraftverk, bara i Tyskland. Det rapporterar NRK.

Det finns företag som enbart arbetar med att rengöra rotorblad från insekter eftersom dessa försämrar effekten på vindkraftverken, under vissa förutsättningar med upp till 50 procent, enligt en studie från 2001.

Hur många insekter som egentligen dödas av vindkraftverken var dock okänt. Nu har en studie kommit fram till att det kan röra sig om så mycket som 1 200 miljarder insekter eller 1 200 ton årligen, enbart i Tyskland.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Massutrotningen av insekter är global – får katastrofala följder

De tyska forskarna efterlyser nu mer studier på ämnet för att se om det går att minska problemet. Det är också osäkert hur stort problem vindkraftverken utgör jämfört med många andra hot mot insekterna, så som insektsgifter, klimatförändringar, intensivt jordbruk, med mera.

LÄS ÄVEN: • ”Vi måste inse att insekter är livsviktiga och ändra hur vi pratar om dem”

– Många insekter påverkas negativt av vindkraftverk. Framför allt för att vi bygger över deras livsmiljöer och vindkraftverk kräver stora områden. Men insektskollisioner med rotorbladen kan förmodligen lägga ytterligare stenar till bördan, säger Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevarandebiologi till NRK.

Källor: NRK och DLR