2,7 miljoner ton mat slängs i USA enbart för att den är ”ful”

Märkligt formad tomat. Foto: Prizmatic via Flickr https://www.flickr.com/photos/prizmatic/

Märkligt formad tomat. Foto: Prizmatic via Flickr 

Enligt en studie av Natural Resources Defense Council slängs det i USA ungefär 2,7 miljoner ton per år av fullt ätbara frukter och grönsaker enbart för att de anses fula eller missformade. 20 procent av allt som odlas till människor i USA äts inte på grund av att det har fel utseende.

Den slängda maten i USA har ett värde av över 1000 miljarder kronor per år och står för 25 procent av allt färskvattenanvändande, samt stora mängder onödigt utnyttjande av kemikalier, energi och land. Någonstans mellan 20 och 50 procent av alla grödor som produceras i USA kasseras redan innan den når affärerna eftersom den inte anses ha rätt utseende.

Det finns dock företag och organisationer som försöker ändra på detta enorma slöseri.

Ett nytt företag kallat Imperfect kommer i sommar börja sälja ”kosmetiskt utmanande” produkter till prenumeranter. Affärsidén är att jordbrukarna får betalt för något som annars skulle slängas och konsumenterna kan köpa produkter till 30-50 procent lägre priser.

Organisationen EndFoodWaste.org har ett projekt kallat Ugly Fruit And Vegetables där de listar företag från hela världen som säljer oattraktiva grödor från hela världen. I dagsläget finns ingen Svensk aktör på listan – när kommer den första?

Källa: Huffington Post