24 vargar har skjutits i licensjakten – som kan utökas ytterligare

Varg i Finland. Foto: Linda Jonasson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-linda-jonasson/

Varg i Finland. Foto: Linda Jonasson 

Under söndagen den 8 januari sköts de sista vargarna i årets licensjakt. Sammanlagt dödades 24 vargar, vilket motsvarar ungefär sju procent av hela landets vargstam. Nu kan Värmland och Örebro län besluta om ytterligare jakt då det kan ha tillkommit fler vargar i en del av reviren. Licensjakten får fortgå till den 15 februari.

Uppdaterat 9 januari kl 13:40:
Länsstyrelsen i Dalarnas län skickade ut ett pressmeddelande där de berättade att:
– Efter undersökning på plats har Länsstyrelsen i Dalarnas län konstaterat att den sjätte vargen i Orsenreviret inte träffades i går. Därmed återupptas licensjakten.

Vintern 2015/2016 beräknades det finnas cirka 340 vargar i Sverige med en felmarginal mellan 269 och 442. Det är en minskning med 18 procent från året innan, då inventeringen resulterade i 415 vargar. Denna minskningen anses av Naturvårdsverket bero dels på naturliga variationen i hur många som föds och dör, men också på licensjakt, skyddsjakt och illegal jakt.

Antalet vargar i Sverige anses alltså minska och EU menar att Sveriges vargjakt är ett ”systematiskt brott mot habitatdirektivet”, men nu har de 25 vargar som hittills tilldelats skjutits i Dalarna, Gävleborg, Värmland och i ett område mellan Värmlands och Örebros län.

LÄS ÄVEN: • EU: Sveriges vargjakt ett systematiskt brott mot habitatdirektivet

Gynnsam bevarandestatus för vargar i Sverige har beslutats vara minst 300 vargar om ”minst en ny immigrant från Finland eller Ryssland reproducerar sig med de skandinaviska vargarna under naturliga förhållanden varje 5-årsperiod (varggeneration)”. Om det däremot inte kommer in vargar från Finland eller Ryssland behöver den skandinaviska stammen ”bestå av minst 1700 vargar för att klara de genetiska bevarandekriterierna och därmed kunna anses ha gynnsam bevarandestatus”.

Källor: Naturvårdsverket, Dalarnas Tidningar och Sameradion