24 tips för miljövänligare hundliv

Hundvalp. Foto: Marie Gillander

Det behöver inte vara så krångligt att leva ett lite mer miljövänligt och klimatsmart hundliv. Några av tipsen nedan kan du säkert följa, eller hur?

Hundägare är ju i regel som folk är mest; äter, reser och konsumerar som alla andra. Så givetvis är åtgärderna för att minska miljöpåverkan de samma; res mindre med flyg och bensindrivna bilar, minska köttkonsumtionen, spar energi och konsumera mindre generellt. Välj miljömärkt och begagnat där det går, och så vidare. Att få in ett miljötänk i vardagen behöver inte vara så krångligt.

Här har vi satt samman 24 tips som riktar sig speciellt till hundägare. Alla tips ger mindre miljöpåverkan och många även mer pengar över i plånboken.

VARDAGSLIV

1. Välj nedbrytningsbara hundbajspåsar. Går era hundpromenader på platser där andra människor eller hundar också går är det självklart att plocka upp bajset efter hunden. Välj påsar tillverkade i komposterbart material och släng dem i soporna hemma eller skräpkorg ute. Att de är nedbrytningsbara betyder inte att de förmultnar på några veckor om de slängs i skogen.

2. Lämna inga läkemedelsrester i naturen. Var extra noga med att ta upp och kasta bajset om din hund äter medicin eftersom miljöproblematiska läkemedelsrester annars kan hamna i naturen. Antibiotikaresistenta bakterier kan finnas i avföring från hund som äter färskfoder.

3. Fästingmedel. Många fästingmedel kan vara skadliga för miljön. Finns där måttligt med fästingar där du bor, skippa kemikalierna och borsta hunden noga efter promenad och känn igenom den varje kväll. Undvik att gå i fästingrik terräng. Behövs fästingmedel tänk på att för att inte skada vattenlevande organismer inte låta hunden bada förrän efter två dagar om du satt på Frontline, Effipro, Frontect eller andra spotondroppar som innehåller fipronil. Av samma skäl ska du vid bad utomhus även ta av fästinghalsband som exempelvis scalibor.

4. Ta en hundpromenad istället för bilen. Ska du inte göra några större, tunga inköp och inte har alltför långt till affären? Ta med jycken ut på en tur istället för att ta bilen, trippelbonus för hunden blir glad och du får motion också. Gör sällskap med någon om du inte vill binda hunden ensam utanför butiken.  

5. Åk tillsammans. Brukar du åka på utställningar, tränar eller tävlar i någon hundsport eller gör andra hundrelaterade resor? Om du inte kan åka kollektivt finns det troligen någon i din närhet eller i bekantskapkretsen som ska till samma ställe så ni kan samåka. Kanske kan du göra en efterlysning till exempel på Facebook?

6. Ta tåget. Ska ni åka långt eller kanske till och med utomlands? Titta först om tåg kan vara ett alternativ istället för bil eller flyg. Troligen tycker den större hunden, som måste åka i bur ensam i flygplanets lastutrymme, att en tågresa är ett betydligt trevligare alternativ.

Släng inte hundbajspåsar i naturen – oavsett om det står att de är nedbrytningsbara eller inte. Foto: Erik Hansson

UTRUSTNING & PRYLAR

7. Satsa på kvalitet vid nyinköp. De flesta hundar behöver grundutrustning som halsband, koppel, klotång, borste, mat- och vattenskål, bädd med mera. En del även kanske flytväst, regntäcke, skor, värmande täcke och reflexväst. Välj bra produkter, av hög kvalitet direkt så de håller i längden.

8. Se vad du redan har hemma. Kanske går det lika bra att ta någon av de rostfria skålarna du ändå har flera av och använda till vattenskål? Eller den där tunga, ungfasta formen ni aldrig använder kan bli en perfekt matskål? Kanske behöver hunden ingen speciell hundbädd, utan kan överta madrassen som bara ligger på vinden och tar plats?  

9. Handla begagnat. Många hundprylar går också att handla begagnat. Det är perfekt särskilt för valpen som växer fort. Kanske ska ni ordna en prylbytarkväll eller loppis på hundklubben eller i samband med exempelvis en gemensam hundpromenad?

10. Välj ftalatfria kläder och bäddar. Tänk även på att syntetmaterial som till exempel polyesterfleece, släpper mikroplast både vid användning och tvätt. Tvätta inte i onödan.

11. Miljövänligare koppel och halsband. Kontrollera att lädret i exempelvis koppel och halsband är kromfritt och helst ekologiskt garvat. Syntet kostar mindre energi att tillverka, men kan släppa ifrån sig mikroplaster när den blir nött. Det finns även halsband tillverkade av återvunnet material.

12. Välj reflexhalsband eller reflexväst framför batteridrivna reflexkoppel/ halsband. Solceller kostar massor med energi och metaller att tillverka.

13. Gör egna leksaker. En tennisboll i en hopknuten gammal strumpa, en punkterad fotboll eller en kamptrasa flätad av gamla uttjänta t-shirts eller handdukar är minst lika kul som dyra, nyproducerade plastsaker från djuraffären. Att lägga torrfoder eller godis i en petflaska eller ett tomt mjölkpaket blir enkel och billig aktiveringsleksak.

14. Laga och skapa nytt. Trasiga karbinhakar kan bytas, sönderslitna pipleksaker få nytt liv. Om den lilla platspipgrejen/squeakern är hel kan du sy in den i en liten kudde, ett begagnat mjukisdjur för småbarn eller liknande.

15. Släng inte – ge bort eller sälj. Leksaker du eller din hund tröttnat på eller vuxit ur kan mycket väl vara perfekt för någon annan.

FODER

16. Välj foder med omsorg. Det kan kännas onödigt, och kanske dumt, att byta foder om du haft samma länge och hunden mår bra av det. Det är ju ändå viktigast. Men de flesta hundar klarar foderbyte bra om det introduceras successivt. Ekologiskt och KRAV-märkt är allra bäst miljömäsigt, svenskproducerat foder minskar transporterna. Riktigt närproducerat blir det om du kan få kött av en jägare eller bonde i närheten.  

Exempel på svensk hundmat: Axess, Bozita-Robur, Buddy, Carrier, Doggy, Fodax, Furry Friends, Granngårdens egna, Hundköket, Magnussons, Hugo & Celine, Priima, Pondus, SP Standardt, Tello, Real, Wonderboo.

Dryga ut hundmaten med grönsaker. Foto: Susann Gson Engqvist

17. Fyll ut med grönsaker. Även om hundfoder till största delen består av det kött som blir över efter att människomat producerats, är köttkonsumtionen en av de största miljöbovarna. Att byta ut en liten del av hundens foder till grönsaker som exempelvis kokt broccoli, kokt potatis, sallat eller råriven morot ger ändå en minskning av den totala köttkonsumtionen. Många hundar gillar också grönsaker och går bra att ge hundar som behöver gå ned i vikt. Vuxna hundar som inte arbetar hårt fysiskt kan leva på veganskt eller vegetariskt hundfoder, om det är ett helfoder. Men bäst mår de troligen av blandad kost. Experimentera inte själv utan följ beprövade recept, om du vill sätta samman fodret själv. Annars riskerar du hundens hälsa. Valpar ska inte utfordras enbart vegetariskt eller veganskt.

18. Använd matrester. Nästan alltid blir det lite ris, pasta, köttputs eller några fiskbitar över efter att vi ätit. Släng det inte, utan blanda det i hundens mat. Men skippa starkt kryddad mat, feta såser, alla typer av lök, tillagade köttben eller feta svålar och annat som hundar, eller just din hund, inte mår bra av.

19. Trygga tuggben. Välj ekologiskt och helst närproducerat. Läs på förpackningen och undvik långväga transporter, till exempel från Asien. Köp gärna i lösvikt, använd egen påse.

20. Tänk på förpackningen. Välj foder eller godis med pappförpackning, gärna FSC-certifierad. Oavsett material, lämna alltid den tomma foderförpackningen till återvinningen.

RENT & FINT

21.Välj miljömärkta rengöringsmedel. Det blir smutsigt med hund, men vanlig såpa räcker långt. Dammsug innan våttorkning. Att inreda smart med lättstädade material underlättar samt att torka hunden ordentligt.

22. Använd speciell tvättpåse som fångar upp mikroplasten vid tvätt av exempelvis fleecetäcken eller filtar (guppyfriend). Skaka ut plasten i soporna. Använd ett miljömärkt tvättmedel, överdosera inte.

23. Bada eller duscha inte hunden i onödan med schampo. Är hunden inte väldigt smutsig räcker det ofta att skölja med vatten. Använd miljömärkta produkter så långt som möjligt och överdosera inte. Vanlig grönsåpa fungerar bra på de flesta korthåriga hundar.

SLUTLIGEN

24. Tänk en gång till. Precis som för allt annat du köper tänk – behöver jag eller hunden verkligen detta?

Artikeln är granskad av Andreas Hellohf, produktansvarig Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen.