Gå till innehållet

2021 är ett rekordår för sorgmanteln

Sorgmantel. Foto: Erik Hansson

Förutsättningarna för att se den stora och vackra fjärilen med det poetiska namnet sorgmantel har kanske aldrig varit bättre än nu.

– Det är helt galet hur många som dyker upp, säger Lars Pettersson på Svensk Dagfjärilsövervakning.

Fjärilsövervakningens rapportörer började uppmärksamma de otroliga mängderna sorgmantlar nu på sensommaren. Lars har granskat rapporter av sorgmantel i Artportalen och den internationella rapportdatabasen GBIF och jämfört med tidigare år och kommit fram till att det är en väldigt kraftig ökning och att fjärilarna verkar komma in från sydost, från Finland och Baltikum.

– Längs norrlandskusten har man i sommar sett sorgmantlar komma in i en strid ström österifrån på samma sätt som med videfuksarna i juli 2012 och tistelfjärilarna våren 2018. Ser man på hur många som setts årligen från 1 juli till 20 augusti så är det nästan 10 gånger mer i år än ett vanligt år. 3378 i år jämfört med medelvärdet 376 för perioden 2006-2020!

Källa: Svensk Dagfjärilsövervakning

Det är inget onormalt beteende för sorgmanteln. Den brukar under vissa år kunna dyka upp i stora antal. 1989 skedde ett inflöde i norra Norge och även där dröjde de sig kvar i några år. 1995 etablerades det tillfälligt populationer i Storbritannien och Danmark som fanns kvar i några år. Sorgmanteln har dock svårt för att klara av atlantiskt vinterklimat.

Senast det blev ett stort inflöde till Sverige var för 15 år sedan (se tabell ovan) och då var det inte ens hälften så många individer som i år. Det var dock få sommarfynd 2007 efter den stora inflygningen 2006, vilket Lars Pettersson tolkar som att “ganska många sorgmantlar på våren flög vidare bort från Sverige på samma sätt som videfuksarna gjorde åren efter invasionen 2012”.

Vad beror den här stora förekomsten på?
– Vissa år kommer det en kraftig inflyttning, ofta för att någon population i utbredningsområdet varit väldigt framgångsrik just den säsongen och att de sedan följt vädersystemen med aktiv flykt, förklarar Lars Pettersson.

Han tipsar också om att det går att locka till sig sorgmantlar och amiraler genom att doppa en trasa i en blandning av lika delar rödvin och socker. Häng sedan upp den någonstans och vänta på att lukten ska locka till sig fjärilarna.

Källa: Svensk Dagfjärilsövervakning

Mer att läsa