
Räv med diande ungar.
17-årig naturfotograf besatt av rävar
Denat Lahi från Lund började fotografera för två år sedan. Innan dess var han knappt ute i naturen. Nu är han smått besatt av att fotografera rävar och har snart sin första utställning.
– Jag var nästan aldrig ute i naturen innan jag började fota. Många berättar att de ”känt en djup koppling” till naturen ända sedan de var unga, men för mig var det helt tvärtom. Fotograferandet blev en anledning att vara ute i naturen, och endast då insåg jag allting som fanns där ute, en hel värld som jag kanske aldrig hade funnit annars.
Det berättar Denat Lahi, 17 år gammal från Lund. Han började fotografera för bara två år sedan och var alltså inte speciellt mycket ute i naturen innan dess. Istället föddes intresset att fotografera natur efter att ha sett naturfoto-videor på YouTube.
Ett år med rävar
Intresset har sedan starten blivit en stark drivkraft för honom och det senaste året har han lagt ned väldigt mycket tid på att noggrant planera ett fotoprojekt med rävar.

Varför blev det just rävar?
– Mitt första fotoprojekt blev rävar just eftersom de är så otroliga djur. Rävar har förmågan att uttrycka väldigt många olika känslor, vilket skiljer sig från fåglar och andra djur, som till exempel ekorrar. När en räv är arg, trött, glad eller uttrycker sig på ett annat vis så ser man det på dem. Det blev det perfekta motivet för mitt projekt, som fokuserar starkt på olika sällsynta känslor och beteenden. De är både försiktiga och smarta, och rör sig ofta nära människor utan att man märker det. Det är något nästan gåtfullt med dem. Med mycket sökande inser man att rävar lever mycket närmare än man tror men gömmer sig undan mycket väl.

Denat Lahi.
Denat Lahi berättar att han fokuserat på att fånga rävarnas ”unika beteenden i känslosamma bilder”.
– Jag brinner verkligen för mitt fotoprojekt och det unika i att fånga lokala djur och deras beteenden på bild. Att dokumentera den närliggande naturen och faunan är en passion för mig, och jag ser det som en möjlighet att lyfta fram dess skönhet, sårbarhet och det viktiga ekosystemet.

Lång planering innan bilderna tas
Vissa av bilderna har tagit flera månader av planering att fånga. Titelbilden högst upp i artikeln på rävtiken som diar sina ungar i kvällsljuset tog till exempel tre månader av fältarbete.
Kan du berätta lite om hur du förberett dig?
– För att fånga vissa beteenden och ögonblick på bild, speciellt den gäspande räven i den nästan magiskt blåa skogen och rävhonan som diar sina ungar i det varma kvällsljuset, tog det flera månader av fältarbete. Jag kartlägger varenda observation på rävar som jag får, vart de är på väg, vart de kom ifrån, hur de rör sig och vad de håller på med. Jag har över 400 bilder bara på rävbajs i min telefon och alla bajsplatser läggs noggrant in i kartor där jag bygger upp deras revir på datorn. Det är alltså inte så att jag går ut på en promenad och fångar dessa bilder, utan allting, ner till exakta tidpunkter och koordinater och bildvinkel, är noggrant planerat. Vart jag ska sitta är mycket viktigt och är baserat på ljusets vinkel och vindriktning. Vinden måste alltid blåsa från rävarna till mig, annars kan jag inte komma nära dem och fånga intima bilder. För att veta tidpunkter använder jag mig både av riktiga observationer där jag noterar tiden, men även min åtelkamera som samlar observationer åt mig.

Vill inte skrämmas
Att rävar visar tydligt om de är nyfikna, rädda eller på jakt har varit både en styrka och en utmaning berättar Denat Lahi:
– Det som är utmanande med rävar, som jag nämnde innan, är att deras känslor syns otroligt lätt på bilder, vilket även betyder att om de känner sig rädda eller nervösa av min närvaro så kommer det att synas i bilderna. Öronen blir ofta helt spetsade och ögonen stirrar rakt mot kameran. Och dessa rävar är helt vilda, de matas och luras inte och är inte alls vana vid människor, vilket är hur det ska vara när man vill fota rävar. Annars finns det ingen utmaning.
För att inte skrämma rävarna använde han ibland kamouflage, dämpade kameraljudet och såg till att sitta med vinden mot sig så att inte rävarna skulle känna hans lukt.
– Framförallt gäller det att vara på den exakta platsen där räven kommer vara, fast innan räven ens är där. Det är därför jag måste planera alla detaljer i förväg, annars får jag inte den närheten till räven som jag ville ha. Och även varför en promenad i skogen inte kommer ge samma resultat, även om du lyckas hitta en räv.

Vad har du för fotoplaner framöver?
– Framöver planerar jag ett fotoprojekt där jag ska fotografera grävlingar, som är ett annat otroligt häftigt däggdjur som lever lokalt. Jag ska fånga vidvinkelbilder på dem, inte normala porträtt som alla andra gör. Jag vill fota dem på natten med stjärnor i bakgrunden. Men mer än så kan jag inte avslöja. Jag har hittat över 30 grävlingsgryt, så många att jag tappat räkningen, det betyder att jag har massvis med möjligheter för detta nya fotoprojekt.
Innan dess är det dock dags för hans första utställning. Den 17 april klockan 13:00 är det vernissage för Denat Lahis utställning på Naturum Skrylle strax öster om Lund. Bilderna hänger uppe till den 27 maj.