Gå till innehållet

17 år sedan sist – snart får USA uppleva massförekomst av cikador

Cikadorna har spenderat 17 år i marken och bidat sin tid, men nu närmar det sig deras höjdpunkt i livet. Om väderprognoserna i östra USA håller i sig kan det i nästa vecka svärma miljarder cikador.

Cikadorna som närmar sig kläckning nu tillhör tre olika arter av periodiska cikador som märkligt nog lever under jorden i 13 eller 17 år, beroende på art. Där lever de på växtsav från trädrötter innan de i vår gräver sig upp ur jorden, tar sig ur sitt skal, fäller ut sina vingar och ger sig ut för att hitta en partner. Därefter börjar 17 års väntan på nästa parningstillfälle. En strategi som uppenbarligen fungerat för cikadorna.

Mass-svärmningen innebär även att mängder av fåglar och andra djur kommer få en tillfällig födofest som kommer göra det enklare för dem att ge mat åt sina ungar.

Det kommer bli en naturupplevelse som är svår att missa. Inte bara för att det är miljardtals cikador som tar till vingarna. De har dessutom ett upp till 90 decibel högt läte – motsvarande en gräsklippare.

På sina håll har cikadorna redan börjat komma fram, men en tillfällig kallfront gör att våren försenats i USA. I nästa vecka förväntas högre temperaturer och med dem miljarder av sjuttonårscikador som de heter på svenska.

Källor: Scientific America, Washington Post och IFL Science

Mer att läsa