Gå till innehållet

121 jakttorn nedsågade och 18 fågelfångstnät uppeldade – man åtalad

Minst 121 jakttorn har sågats ner mellan 2010 och 2014 och 18 fågelfångsnät har eldats upp. Nu åtalas en 53-årig man för en del av fallen. 

120 av jakttornen har sågats ner i Östersunds kommun och det är Ånnsjöns fågelstation som drabbats av skadegörelsen på sina nät. Sammanlagt brändes 18 fångsnät upp. Förstörelsen av jakttorn och fångstnät har pågått i fem års tid och beräknas ha resulterat i skador på minst 670 000 kronor.

Jaktlag i området uttalade i början av 2014 om att de visste vem den skyldige var. Sedan dess har ytterligare jakttorn sågats ner.

– Man blir brydd varför man gör så. Det är ju inte så att vi kommer att sluta jaga för att jakttornen sågas ner. Det är ju inte heller bara vi i jaktlaget som påverkas. Med jakttorn så kommer vi upp bättre vid vägen och det blir säkrare. Sedan är det ju en risk för honom också. Han kan ju få ett jakttorn över sig när han håller på att sågar. De väger flera hundra kilo, säger Andreas Berglund, medlem i Storåsens jaktlag till Länstidningen Östersund.

Nu åtalas en 53-årig man för skadegörelse i 15 fall av nedsågade jakttorn där bevisningen anses tillräckligt stark. Den tekniska bevisningen utgörs bland annat av att han fångats på en viltkamera och att det hittades bilder på förstörelsen och fångstnäten vid en husrannsakan hos mannen.Mannen själv nekar till brott och menar att bilderna inte betyder att det är han som sågat ned dem. I förhör har han dock sagt följande, enligt Länstidningen Östersund:– För mig är det inget brott. Det enda som är brottslig är människan på jorden. Det är brottsligt att förstöra natur och andra arter. Älgtorn är fällor.

Hemma hos mannen hittade polisen också sågar och annan misstänkt utrustning.Läs mer:
Vår guide till Ånnsjön
Så fungerar ringmärkningKälla: Länstidningen Östersund

Mer att läsa