1000 kilometer nyupptäckt korallrev vid Amazonas mynning

Amazonas. Foto: Neil Palmer/CIAT - Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28390327

Amazonas. Foto: Neil Palmer/CIATFlickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28390327

Ett stort område med korallrev på 9 300 kvadratkilometer har upptäckts i grumligt vatten vid mynningen av Amazonasfloden. Något som har förvånat forskare, regeringar och oljebolag som har börjat utforska det.

Korallrevet är 1000 kilometer långt, ligger på 30-120 meters djup och sträcker sig från Franska Guyana till Maranhão i Brasilien och är olikt alla andra hittills kända korallrev. De flesta korallrev lever i klart, soligt, salt vatten men vattnet vid Amazonas är bland de lerigaste vattnet i världen eftersom stora mängder sediment följer med floden ut i havet. De flesta av världens floder orsakar även stora luckor i reven där inga koraller växer, därför var det oväntat att det fanns ett rev just här. Under färskvattenströmmarna verkar korallerna må bra även om revet är relativt artfattigt jämfört med andra korallrev i världen, enligt en rapport i Science Advances. Hittills har forskarna hittat 60 olika sorters tvättsvampar, 73 fiskarter, kräftdjuret Palinuridae, sjöstjärnor och flera andra arter.

Korallrevet är tyvärr redan akut hotat. Enligt rapporten borrar Brasilien efter olja precis vid mynningen av Amazonas och på tjugo ställen produceras redan olja och en del av denna exploatering sker precis ovanpå revet. Sammanlagt ska oljeborrning ske på 80 olika ställen vid och på korallrevet.

Källa: Mongabay