Gå till innehållet

Tornedalen – fågelskådarproffsets pärla i norr

Kajaktur på Mälaren. Foto: Gigi Sahlstrand

följetongen Favoritplatser berättar olika personer om platser i naturen som betyder något lite extra.Gigi Sahlstrand är en professionell fågelskådare som leder många guidade turer varje år.

“Från och med att jag började skåda fågel för dryga 20 år sedan upptäckte jag Sverige på ett annat sätt, man kom till många natursköna ställen, dit inte den vanliga turisten åker.

Det är svårt att plocka ut ett ställe men jag känner mig mer och mer säker efter varje gång jag varit borta i annat land (jag leder upp emot tio fågelresor utomlands per år) att “borta bra men hemma bäst”. Och just hemma på Färingsö i Mälaren strax utanför Stockholm, är en av mina pärlor. Där landar jag, slappnar av och tankar ny energi. Att ge sig ut med kajaken en tidig morgon på en blankt Mälaren när båtlivet inte har vaknat, är oslagbart! Men ändå faller mitt val på pärlan Tornedalen.

Tornedalens ljus. Foto: Gigi Sahlstrand

2010 åkte jag en sommar längs med Torneälv och slogs av det vackra landskapet. Ödet eller slumpen gjorde att en kvinna vid namn Gunhild Stenmyr i Risudden (4 mil från Haparanda) ringde mig något år senare och berättade att hon har precis öppnat Guest House Tornedalen och undrade om vi kunde samarbeta. Nu har jag haft resor dit fyra år i rad med fem olika grupper. Och såklart åker jag dit  i början av juni nästa år också.

Storspov. Foto: Gigi Sahlstrand

Vad är det då med Tornedalen? Jo, framförallt två saker – ljuset och storspoven. Visserligen har jag svårt att sova med så ljusa nätter speciellt när ljuset över älven ger så fantastiska fotomöjligheter och storspoven spelar oavbrutet! Dessutom lockar även skogen och myrmarkerna där du ganska lätt kan hitta rara sparvar som dvärg- och videsparv. Och med lokala hjälpsamma kontakter hittar vi flera ugglearter (lapp- och slaguggla) och ute i markerna ser man jord- och hökugglor. 

Lappugglor. Foto: Gigi Sahlstrand

Ett besök ut på nationalparken Haparanda Sandskär är ett måste när jag är där uppe. Visserligen utanför Tornedalen men så värd att nämnas! Skärgården runt om är så vacker med många fåglar, gråsäl och vikare. På öarna ser man oftast ett flertal älgar och renar. Och själva ön är som att gå på skattjakt, allt möjligt kan dyka upp!”

Foto: Gigi Sahlstrand

Mer att läsa