Grängshammar, Dalarna

Grängshammar 1Grängshammar är en pittoresk liten by med anor redan från Gustaf Wasas tid och ingår i den så kallade Silverringen i Säters kommun, Dalarna. Här finns ruiner från ett gammalt järnverk, Sveriges enda åttakantiga kyrka samt en oerhört vacker natur.

Fotografernas paradis?
Det går inte en dag utan att man springer på någon fotograf i Grängshammar. Oavsett årstid. Grängshammarsån som ringlar sig genom samhället invaggar en skön sinnesro där växtligheten frodas Grängshammar 2under sommaren. Under den kalla årstiden bildas det ofta stora och vackra isformationer vid dammluckorna.
Grängshammar ligger lågt benäget och är omsluten av berg och storskog vilket ofta resulterar i att det bildas dis och dimma i gryningen. Vilket i sin tur genererar så stämningsfulla och magiska tillfällen att man nästan tappar andan. Speciellt när solen försöker tränga sig igenom och frambringar sällan sedda ljusfenomen.

Rikt på vilda djur och fågelliv
Gråspett, mindre hackspett, spillkråka, större hackspett, göktyta och tretåig hackspett häckar i området. Så även kattuggla, slaguggla, pärluggla, sparvuggla, lappuggla och hökuggla.

Grängshammar 5

Sångsvan, kanadagås, storlom, trana, tofsvipa, forsärla, strömstare med flera

Grängshammar 4

Skogsfåglar som tjäder och orre finns i överflöd.

Grängshammar 6

Orrarna kan man under tidig vår se spela både här och där på myrar, hyggen samt grusvägarna som leder runt omkring. Har man tur kan man även få syn på järpe.
En och annan kungs- eller havsörn kan segla förbi på uppåtvindarna en varm sommardag. Ormvråk, bivråk och fiskgjuse trivs också bra här.

Grängshammar 7

Bli inte förvånad om du plötsligt får möte med något vilt djur. Älg, rådjur, räv, grävling, vildsvin och till och med lo, björn och varg har vandrat genom byn vid flertal tillfällen.

Grängshammar 8

 

Grängshammar 3

Tidig gryning ger de bästa tillfällena och bästa ljuset. Tar man sig tid att vandra längs med ån finner man miljöer som nästan är tagna ur en sagobok där bävern har sina hyddor, minken ilar omkring och en och annan utter lämnar sina spår.

Grängshammar 9

Ett paradis för fotografer.

[mappress mapid=”6″]

(Samtliga bilder är tagna av Marie Gillander)