Naturfotograf: Katarina Sandberg

Regnskog i Borneo. Foto: Katarina Sandberg

En tidig morgon mitt i Borneos hjärta där de höga trädkronorna precis släpper igenom solens första strålar. Vi har vandrat två dagar i djungeln och har fyra dagar kvar tills vi kommer fram till närmaste by.
Att höra alla vackra ljud, känna fantastiska dofter och se roliga och konstiga insekter och djur tagna ur en sagovärld är fantastiskt!
Tyvärr är det detta vi skövlar för att göra plats åt bland annat palmplantage och kolgruvor.
Foto: Katarina Sandberg

• Alla våra naturfotografer.

 Foto: Katarina Sandberg

Detta är Debbie. Hon är ca 20-25 år och har varit i fångenskap hela sitt liv. De senaste åren har hon suttit i en bur 5×5 meter tillsammans med en hane som heter Ambon. De är räddade men har tyvärr inte haft någonstans att släppas och inga bättre burar har det funnits pengar till att bygga. Jag träffade Ambon och Debbie första gången 2013 och besökte dem igen i mars 2015, i samma bur.
I april 2015 förflyttades de till en större bur i skogen i väntan på att de ska få en ännu bättre bur. De kan tyvärr aldrig bli fria då de ej vet hur de ska överleva i djungeln. Foto: Katarina Sandberg

”Äventyrare, visionär, drömmare, entreprenör, naturmänniska och rastlös, som vägrar känna mig fast i ett ekorrhjul. Jag måste ha ett syfte med det jag gör, måste känna att jag hjälper andra och framför allt hjälper jorden. För i slutändan:

”There is no business on a dead planet”

Så vad gör man då, jo man reser och upptäcker världen samtidigt som man försöker hjälpa andra som kämpar för att rädda denna planet och allt levande som bor här.

Drömmen är att upptäcka världen på ett bra sätt.

Drivkraften är att se resultat och syftet är att göra skillnad, vilket vi alla kan.

Foto har alltid varit ett intresse och jag fotar mycket under mina resor.  Jag älskar att fånga känslor och upplevelser på bild.

Gillar att fota i macroperspektiv, natur och olika kulturer.

Uppvuxen i en liten by i Småland (Påskallavik) i en krögarfamilj som startat och drivit Påskallaviks Gästgifveri. Bott i Stockholm sedan 2006.

Just nu:

Sagt upp mig från mitt jobb, hyr ut min lägenhet och befinner mig på resande fot.
•   12/10-26/12 Borneo
•   26/12-4/1 Thailand

 

Utrustning: Sony
Hemsida:  www.kattissandberg.com
Mejladress: kattis@impactadventure.nu

 Foto: Katarina Sandberg

Samboja Lestari är ett räddningcenter för bland annat orangutanger samt ett område där de planterar träd för att få tillbaka den biologiska mångfald som en gång funnits där. De har en yta på ca 2000 hektar och över 1000 olika trädsorter. De har även byggd sex stycken öar där några orangutanger kan vara semifria.
Här är en av dessa vackra orangutanger.
Foto: Katarina Sandberg

 Foto: Katarina Sandberg

Västra Kalimantan – Borneo.
Vi är på väg djupare in i Borneo under vår Trans Borneo Challenge-resa. Denna bild är tagen cirka två dagar innan vi börjar vandra genom Borneos hjärta.
Bakom oss stiger ett rökmoln från en av de bränder man tyvärr ofta ser längs vägarna. Skog eldas upp för att göra plats åt odlingar. Ibland lagliga och små ytor så lokalbefolkningen kan livnära sig. Men även illegala bränder samt stora områden som ska göra plats åt milslånga palmplantage. Palmoljan används sedan i allt från glass, tvål, chips och mycket mera över hela jorden. Vi är alltså en del av denna skövling i och med att vi köper produkter med palmolja i. Se till att det är certifierad palmolja när du väljer varumärke och produkt. Foto: Katarina Sandberg