Styltlöpare häckar i Skåne – troligen första gången i Sverige

Styltlöpare. Foto: Niclas Ahlberg

I slutet av april sågs styltlöpare para sig i Sverige. Nu ligger en hona på ägg. Det är därmed troligen landets första kända häckning av den gracila vadaren.

Styltlöparna upptäcktes vid Skarhults våtmark utanför Eslöv den 23 april och sågs även para sig. De lämnade dock området efter några dagar och sågs sedan inte till på flera dygn. Men i veckan sågs återigen två styltlöpare i Skåne. Den här gången vid Örtofta sockerbruksdammar och nu ligger de på ägg. Både hanen och honan har ruvat och det har setts minst två ägg.

Arne Hegemann, ordförande i Skånes Ornitologiska Förening, berättade i en tidigare artikel på Natursidan att de närmaste styltlöparna häckar i västra Europa. I Nederländerna har de häckat varje år sen 1980 med 51 häckningar 2017 som rekord. I Tyskland häckar ungefär 3-7 par varje år.

– Viktigt är nu att de inte blir störda. Vi hoppas att alla fågelskådare och fotografer håller tillräckligt avstånd. Och styltlöparna behöver lite tur också förstås. Att vädret blir gynnsamt, sa Arne Hegemann angående styltlöparnas chanser att lyckas med häckningen.

LÄS ÄVEN:
Får Sverige häckande styltlöpare 2022?