Vår guide till det fantastiska Lofoten

Vy vid Hamnøya. Foto: Robin Eriksson

Vy vid Hamnøya. Foto: Robin Eriksson

Lofoten i Nordnorge har en av världens mest fascinerande natur. Turister från hela världen kommer hit för att uppleva den intensiva kontrasten mellan dramatiska bergslandskap, sandstränder och små pittoreska fiskebyar. Här är vår guide till några vackra pärlor längs den nationella turistvägen som går ända ut till spetsen av Lofoten.

Oavsett om man väljer att göra sin resa på sommaren eller på vintern så har de båda årstiderna sin speciella charm. Under sommaren är det ett högtryck av turister och äventyrare som vandrar och cyklar. Att besöka en strand för att se midnattssolen är också en populär upplevelse. På vintern är det lugnare och då är det norrskenet och späckhuggarsafari som är de stora attraktionerna.

Att ta sig dit
Det finns flera olika alternativ för att ta sig till Lofoten. Har man mycket tid på sig rekommenderar jag att man åker bil eller husbil för att uppleva den norra delen av Sverige. Det går även bra att flyga till Kiruna och sedan ta en hyrbil för vidare körning in i Norge. Att flyga direkt till Harstad som ligger i den östra delen av ö-gruppen är ett dyrare alternativ.

Rorbuer, Petr Šmerkl, Wikipedia

Rorbuer, Petr Šmerkl, Wikipedia

Boende
Om du vill göra din semester lite speciell ska du hyra en ”rorbuer”. Det är gamla fiskarbostäder som idag används till turistnäringen. Några väldigt fina rorbuer finns i Hamnøya och i Reine som ligger nästan vid spetsen. Det finns även lägenheter och stugor att hyra till överkomligt pris. Men tänk på att vara ute i god tid med din bokning.

Blommande hundkex i midnattssolens ljus vid stranden Eggum. Foto: Robin Eriksson

Blommande hundkex i midnattssolens ljus vid stranden Eggum. Foto: Robin Eriksson

Lofoten är indelad i fem huvudöar som består av Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy och Moskenesøy. På ön Vestvågoy ligger det natursköna Eggum. Det är en perfekt plats att få uppleva midnattssolen eftersom landskapet är mer platt än på vissa andra ställen. För att få den bästa upplevelsen av midnattssolen bör du göra din resa från slutet av maj till mitten av juli. Sommartid är hundkexen i full blom och breder ut sig över ängarna längs den smala grusvägen som leder till parkeringen. Vill man göra annat än att bara beundra den vackra naturen så finns det ett galleri som man kan besöka.

En strand med gröna alger i natursköna Unstad. Foto: Robin Eriksson

En strand med gröna alger i natursköna Unstad. Foto: Robin Eriksson

Några mil nedanför Eggum ligger Unstad som är en samlingsplats för surfare och naturälskare. Här samlas surfare från hela världen under hela året och det finns dagslektioner med lokala experter. Längs stranden finns det gott om djurliv. Har man lite tur kan man få syn på en havsutter som jagar småfisk bland stenarna.

Havsutter på stranden vid Unstad. Foto: Robin Eriksson

Havsutter på stranden vid Unstad. Foto: Robin Eriksson

Efter en hel dag med aktiviteter kan det vara skönt att få koppla av. I Svolvær, som är centralort på Lofoten finns det caféer och en uteservering vid hamnen. Där kan man njuta av en räksmörgås medan båtarna glider förbi i det turkosblå vattnet. Byn är en populär plats för konstnärer och i centrum finns flera gallerier med vacker konst och fotografi. Mycket av konsten avspeglar den vackra naturen från olika årstider. Om man vill se den norska kusten från en annan vinkel kan man åka med Hurtigruten som lägger till dagligen i hamnen.

Flygande havsörn på båtsafari i Lofoten. Foto: Robin Eriksson

Flygande havsörn på båtsafari i Lofoten. Foto: Robin Eriksson

Ö-gruppen i Nordnorge har den största kolonin med havsörnar i världen. Därför är det stor chans att få se havsörn även från bilen. Om man vill se dem ännu tydligare kan man boka en örnsafari med en ribbåt. I Henningsvær finns en utmärkt arrangör av olika upplevelser med båt. Örnsafari och midnattssolsafari är två av de mest bokade upplevelserna.

Safari med en ribbåt. Foto: Robin Eriksson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-robin-eriksson/

Safari med en ribbåt. Foto: Robin Eriksson 

Naturen är enormt vacker och under båtfärden får man besöka små fjordar medan guiden berättar historier. I slutet kommer man till en stor bergvägg där flera havsörnar häckar. Alla i båten sitter spända och hoppas på att få se de stora örnarna. Guiden kastar sedan ut fisk i vattnet som havsörnarna fångar upp, och de kan komma så nära som tio meter från båten. På både örn- och midnattssolssafarin finns det stor chans att se både sälar och valar. Att uppleva naturen från en ribbåt kostar ungefär 700 svenska kronor per person och båtresan varar i två timmar.

Gråsäl. Foto: Robin Eriksson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-robin-eriksson/

Gråsäl. Foto: Robin Eriksson 

Mellan oktober och januari inträffar ett fascinerande naturfenomen utanför Andenes i Vesterålen. Då kommer sillen dit för att leka och de drar till sig många späckhuggare som vill få sig ett skrovmål. I Andenes anordnas späckhuggarsafari där resenärerna får betrakta de stora djuren på nära håll. Under samma månader är det också stor chans att se norrskenet på himlen.

Späckhuggarsafari. Foto: northern hemisphere

Späckhuggarsafari. Foto: northern hemisphere

För de som är golfintresserade finns det en unik golfbana på ön Gimsøya. Det unika med banan är att den ligger precis intill havet och spelarna kan njuta av midnattssolen sent inpå småtimmarna. De arrangerar även guidade ridturer och fjällvandring som passar hela familjen.

Vi fortsätter vår guide längs den nationella turistvägen ner mot spetsen. Mellan Fiskeböl och Å finns det elva större rastplatser och några av dem har fina utkiksplatser. Vi gör ett stopp i Utakleiv som ligger på den nordöstra sidan av Vestvågøy. Det är en vacker strand som har valts till Europas mest romantiska strand. Hit kommer många som ska gifta sig till ljudet av vågorna.

Romantiska stranden i Utakleiv. Foto: Robin Eriksson

Romantiska stranden i Utakleiv där många giftemål och frierier äger rum. Foto: Robin Eriksson

Vy från reinebringen. Foto: Michael Haferkamp, Wikipedia

Vy från reinebringen. Foto: Michael Haferkamp, Wikipedia

Det finns gott om vandringsleder som är väldigt lättillgängliga. En av de populäraste lederna är reinebringen som ligger vid fiskesamhället Reine. Den spektakulära utsikten som bjuds vid toppen är en av anledningarna till att leden är så populär. Vandringen är klassad som en svår sträcka med bitvis mycket klättring. Beroende på fysik är vägen till toppen uppskattad till att ta 3-4 timmar, men väl uppe är det få som ångrar sig.

En klassisk vy vid fiskelägret Reine. Foto: Robin Eriksson

En klassisk vy vid fiskelägret Reine. Foto: Robin Eriksson

Längst ut i Lofotens övärld ligger Røst som man når med färja från Moskenes eller Bodø. För den fågelintresserade är detta en utmärkt dagsutflykt. Ön Røst med sina tillhörande kobbar har nämligen det största antalet häckande fåglar i hela Norge.

Tobisgrissla på Lofoten. Foto: Robin Eriksson http://www.natursidan.se/tag/rost/

Tobisgrissla på Lofoten. Foto: Robin Eriksson 

På Lofoten, som sägs ha fått sitt namn eftersom den liknar ett lodjurs tass, har turismen blivit en allt viktigare inkomstkälla för de 24 500 invånarna. Det är inte svårt att förstå varför.

[mappress mapid=”46″]