Naturupplevelsen: Kronhjortarnas hemliga liv

Kronhjort - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild.se

I artikelserien Naturupplevelsen visar vi bilder från fotografer som varit med om något intressant i naturen. Här får vi följa med Robin Eriksson på en höst tillsammans med brunstiga kronhjortar.

Se fler av Robin Erikssons bilder på Fokusbild.se, samt här på Natursidan.se.

”En spännande tid på året har just passerat. Kronhjortarnas brunst började att avta för ett par veckor sedan. Jag har spenderat väldigt mycket tid i mitt gömsle under denna höst för att kunna följa hjortarna på nära håll. Vissa kvällar har man tur att de kommer ut ur skogen, andra kvällar får man bara slåss med älgflugor. Men det är väl därför det är så spännande, man vet aldrig vad som kan hända.

Brunsten för kronhjortarna brukar vanligtvis dra igång i början på september. Men redan i slutet på augusti kan man se att de är mer aktiva och kommer ut på åkrarna i skymningen. Detta år var jag ute i god tid, nästan för tidig. Men då hade jag istället ständigt besök av rådjuren framför mitt gömsle.

Parning mellan två rådjur - Foto: Robin Eriksson / Fokusbild

Rådjuren är lite tidigare än kronhjortarna med sin brunst, den pågår i juli och augusti. En kväll hade jag tur att få bevittna en parning mellan två rådjur strax innan skymningen. Men ännu hade inga kronhjortar setts till.

Kronhjort i skymningen, Närke - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se

Någon vecka efter åkte jag en runda med bilen för att kolla aktiviteten på hjortarna. I närheten av mitt gömsle stod denna hjort när dimman och mörkret smög sig på. De började nu bli mer aktiva, och längre bort i skogen kunde jag höra ett svagt bröl från en annan kronhjort.

Kamp mellan två kronhjortar - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Dagen därpå gick jag ut till gömslet under eftermiddagen och den stora väntan var ett faktum innan kvällen skulle komma. Efter några timmars väntande kom det ut flera hjortar från skogen mitt emot mig. Två av dem började direkt att känna på varandra med hornen. Kampen var inte så allvarlig, men det syntes vilken kraft de har. Efter några minuter var det hela över för denna kväll, och de gick åt varsitt håll. Det började skymma, och jag packade ihop och tog cykeln hem.

Ingen rast och ingen ro, dagen efter spenderades i gömslet under eftermiddagen och kvällen. Med tanke på vad jag fick uppleva dagen innan hade jag stora förhoppningar.

Kronhjortar i parningstiden - Foto: Robin Eriksson - www.fokusbild.se
Samma hjort som stångades dagen innan kom ut från skogen. Nu i ett mycket bättre ljus, lite tidigare under kvällen. Nu kunde man se att brunsten var i full gång när hjorten sprang efter hinden gång på gång. När kvällen var slut satt jag ytterligare ett par kvällar i väntan på hjortarna. Tyvärr så såg jag ingenting under ett par dagar. Det var troligen jordbruksmaskiner som störde dem och de höll sig inne i skogen.

Ungefär en vecka senare gjorde jag ett nytt försök. Då utan maskiner som passerade i närheten.

En brölande kronhjort - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild.se

Från skogen hördes ett kraftigt bröl som ekande ut över ängen. Nu hade en större hjort anslutit sig och ville visa upp sig för hindarna.

Kronhjort i parningstid - Foto: Robin Eriksson - www.fokusbild.se

Den drog hornen i marken med förhoppning att grenar och sly ska fastna. Det är också en teknik för att göra sig vacker.

Brölande kronhjort - Foto: Robin Eriksson

En bit ut på ängen, cirka 20 meter ifrån mig, brölar hjorten så det vibrerar i kroppen på mig. Att höra ljudet från en kronhjort är något som man måste uppleva.

Under den senare delen av brunsttiden flyttade jag mig till ett annat ställe där hjortarna håller till. För att förhoppningsvis kunna fotografera dem i lite andra miljöer.

Två hindar vid sjökanten - Foto: Robin Eriksson - www.fokusbild.se

Två hindar står i strandkanten och löven börjar bli gula på björkarna i bakgrunden.

Kronhjort i sjökanten - Foto: Robin Eriksson - www.fokusbild.se

På andra sidan sjön kom denna majestätiska hjort gående i vassen. En otrolig upplevelse i en annorlunda miljö som man inte är van att se kronhjortar i.

En vacker Kronhjort står i sjön Teen i hasselfors, Närke - Foto: Robin Eriksson - www.fokusbild.se

Jag blickar tillbaka på hösten som gått och gläds åt många häftiga upplevelser med kronhjortarna. Nu är det bara att ladda inför nästa år, och planera nya projekt. För er som är teknikintresserade är alla bilder tagna med Nikon D500 och ett Nikon 600mm f/4.

Se fler av Robin Erikssons bilder på Fokusbild.se, samt här på Natursidan.se.