Gå till innehållet

Vår guide till fågelappar – digitala fågelböcker att ha med i mobilen

fagelappar-digitala fågelböckerAllt färre fågelskådare släpar med sig en bok ut i fält. Istället används digitala fågelböcker i smartphones. De är även utmärkta för dig som vill lära dig hur fåglarna låter.

En fågelapp är ett program som du kan ladda ner till din mobiltelefon och som i de flesta fall påminner om en digital fågelbok. Oftast har de bilder, informationstext och fågelläten. Vissa, framför allt de billigare varianterna, kräver internetuppkoppling för att komma åt allt innehåll, medan andra fungerar bra även om du befinner dig i vildmarken utan täckning.

fagelapparDet finns hundratals fågelprogram, men många är riktigt usla, andra är inte värda sitt pris och de flesta är riktade till fågelskådare i andra delar av världen. Det är med andra ord läge att vara försiktig med inköpen.

I den här artikeln listar vi framför allt fågelappar till Iphone eftersom det finns betydligt färre till Android. Alla testade appar som vi ger 3 eller högre i betyg är värda att köpas, men att enbart rekommendera en enda app är svårare eftersom det beror på vad du är ute efter. Vill du ha det bästa och kan tänka dig att betala för det är “Fågelguiden” eller “Birds of Northern Europe” bra val. Om du vill ha ett mer prisvärt alternativ så kan “Kvitter” vara värt ett köp eller till och med SOF Birdlife Sveriges gratisapp “Vinterfåglar inpå knuten – den officiella versionen från sof-birdlife”, även om den framför allt är inriktad på att räkna vinterfåglar.

Fågelappar till Android

Bra fågelappar till Android är svårare att hitta, men “I Know Birds 2 PRO” är ett alternativ. Den finns i en begränsad gratisversion och i en fullversion för ungefär 100 kronor och innehåller då 300 arter, 550 läten och 2000 bilder.

Även “Fågelsång runt knuten” är ett alternativ för dig som bara vill åt lätena, men den kostar 80 kronor om du inte köpt boken med samma namn.

Kolla också upp “RSPB eGuide to British Birds” även om den är på engelska och gratisappen “Lärkvitter” i vilken Jordbruksverket berättar om fåglar som kan ses i jordbruksmarkerna.

Fågelappar till Iphone

Ännu fler av våra Iphone-recensioner hittar du via dessa länkar:

• Fågelguiden, betyg: 4+ av 5.
• Kvitteromat, betyg: 2 av 5.
• Krysslistan, betyg: 3 av 5.
• Aves Vox Pro, betyg: 3- av 5.
• Bird Songs of Europe, North Africa and the Middle East, betyg: 3 av 5.
• Birds of New Zealand, betyg: 3 av 5.

Krysslistan
krysslistanMålet med Krysslistan är att hjälpa dig hålla koll på vilka fåglar du sett. Appen vet var du befinner dig och det går väldigt smidigt och enkelt att lägga till fåglar i olika listor både på plats och i efterhand. Gränssnittet är snyggt och snabbt och en fröjd att använda.

Personligen saknar jag mer information om fåglarna, fler fåglar i databasen, importfunktion och lite fler finesser.

Slutsats: Smidigt system för listor och en lovande grund att bygga vidare på.
Pris:
49 kronor.
Språk:
Svenska
Betyg:
3 av 5.

Birds Europe

birds_europeHär väljer man först land och månad och presenteras sedan en lista på fåglar som är ”frekventa” i den regionen och månaden. Tanken är god, och programmet är på svenska förutom artbeskrivningarna som är från Wikipedia och helt på engelska. Det finns några bilder på varje art och det är inte så tokigt med 335 fåglar, varav 170 har läten. Det är också en kul bonus att man kan träna sig själv på fågelläten, bilder eller latinska namn.

Programmet är ganska svåröverskådligt och ologiskt. Den största bristen är dock att frekvensstyrningen av område och månad känns väldigt slumpmässig. Vitnäbbad islom anges till exempel som mer frekvent i Sverige i december än gräsand och vigg.

Slutsats: Många fåglar, men ett klumpigt upplägg. Uppdaterades senast 2009(!).
Pris:
75 kronor.
Språk:
Engelska med svenska fågelnamn.
Betyg:
2 av 5.

Birds of Britain

birdsofbritainRymmer 298 fåglar, men de är alla representerade med flera färgfoton, utbredningskarta, läte och ganska utförlig information. Upplägget är lättnavigerat och tydligt och är uppenbarligen genomtänkt. Det finns också en observationslista och en liknande identifieringsfunktion som Twitcher har.

I Bird Guide väljer man storlek, färg, form samt observationsmiljö och får sedan lite olika tips på vad det kan vara för art. Även här finns en del konstiga förslag som borde ha sorterats bort, och det är lite märkligt att det visas många bilder på samma art i listan över möjliga arter.

En annan nackdel är att Birds of Britain är helt på engelska och uppenbarligen gjord för Storbritannien, med en karta över de brittiska öarna som enda alternativ när man ska placera ut sina observationer.

Finns även som nedbantad gratisversion.

Slutsats: Ett någorlunda prisvärt och smidigt alternativ.
Pris: 99 kronor.
Språk: Engelska.
Betyg: 3 av 5.


Birds of Northern Europe

birdsofnortherneuropeFågel‐apparnas lyxvariant. Större och dyrare än konkurrenterna. Med 352 fåglar i databasen är det få arter som saknas, även om lite sällsynta gäster sällan finns med. Alla fåglar är fint illustrerade med 5–8 målningar uppdelade på de variationer som finns (ungfåglar, hona/hanne eller underarter). De flesta har även minst en bild på en flygande individ och ett eller flera fotografier.

Förutom bilder har varje art dessutom minst ett läte att lyssna på, ofta flera olika. Utbredningskartorna hade kunnat visa lite fler detaljer, men de beskrivande texterna är väldigt uttömmande och betydligt längre än i de flesta fågelböcker. Tyvärr är dessa texter enbart på engelska. Det är bara fåglarnas namn som man kan få fram på svenska. Finns även i en högupplöst version till Ipad.

Slutsats: Dyraste programmet på marknaden, men riktigt bra upplägg och innehåll.
Pris: 219 kronor.
Språk: Engelska med svenska fågelnamn.
Betyg: 4 av 5.

BirdsEye UK

birdseye_ukEn fågelapp framför allt för dig som inte är rädd för det som är invecklat och kanske framför allt också för dig som skådar mycket ute i Europa. Här finns hela 1125 fåglar och med koppling till det internationella systemet ebird listas fåglar som ses i närheten i realtid. Du kan enkelt se vilka fågellokaler som finns i din närhet och vad som setts där på sistone.

Varje art presenteras med kort text, någon bild, hur vanlig den är under årets alla månader och med länkar till Wikipedia för textinformation och Flickr för foton.

Det tar ett tag att lära sig appens alla funktioner och en del av dem är onödigt krångligt upplagda, men det största problemet med BirdsEye UK är att det är så stort fokus på Storbritannien. Sverige är i stort sett utan “hot spots” (bra fågellokaler) enligt appen. Det är i stort sett bara två ställen i Skåne och några på Öland som fått vara med.

En uppdaterad koppling till Svalan och BirdsEye skulle kunna vara ett måste.

Slutsats: Bra för dig som skådar i Europa och inte räds komplexitet.
Pris: 38 kronor.
Språk: Engelska.
Betyg: 3 av 5.

Eurobirds

eurobirdsEtt ”uppslagsverk” med över 400 europeiska fåglar för 28 kronor låter väldigt bra på pappret. Det ser också bra ut vid en första anblick. Varje fågel har två fina fotografier och sitt namn på sex olika språk. Det går även att ladda ner läten till vissa arter, men det krävs nätuppkoppling första gången varefter de kan sparas till din mobil. Över 400 arter gör dessutom Eurobirds till en av de mest omfattande fågel‐apparna om europeiska fåglar som finns på marknaden.

Bristerna med Eurobirds blir dock snart tydliga. Den är nämligen helt utan ytterligare information om arterna. Det enda som finns är två bilder per art, namnet på sex olika språk och läten som måste laddas ner från nätet. Inte ens något så enkelt som länkar till arterna på mobilversionen av Wikipedia erbjuds. Vilket annars hade varit ett smart sätt att utöka innehållet.

28 kronor är en ganska rimlig prislapp för innehållet, men räkna alltså inte med något ”uppslagsverk”.

Slutsats: Mer bildsamling än uppslagsverk. Inte uppdaterat sedan december 2011.
Pris: 28 kronor.
Språk: Svenska.
Betyg: 2 av 5.

Krax (finns inte längre att köpa)

kraxJag hade trott att App Store skulle svämma över av appar i stil med Krax. Här hämtar utvecklaren alla fågelläten från ljudbanken Xeno-canto, informationen från Wikipedia och har fått tillstånd av fågelfotografen Bengt Helmersson att använda hans bilder. Lite ikoner, layout och programmering på det och appen är klar.

Nackdelen blir att det är ganska opersonligt och att Wikipedias ojämna texter också påverkar appens innehåll. Här finns i alla fall 104 arter beskrivna utan att Wikipedia behöver laddas in, men genom att ändra en inställning kan även länkar till 387 fåglar från Wikipedia laddas in.

Det bästa med Krax är att den är innehållsrik, enkel och framför allt gratis. Tyvärr är gränssnittet inte speciellt snyggt och inladdningar från Wikipedia gör appen seg och dessutom inte speciellt smidig i fält.

Slutsats: Gratis med många arter, men ful och baserad på Wikipedia.
Pris: Gratis
Språk: Svenska.
Betyg: 2 av 5.

Kryssa

kryssaKryssa är en av de finaste fågelapparna på marknaden. Med teckningar av fågelkonstnären Peter Larsson är både menyer och fåglarnas sidor vackra och kanske framför allt unika. Många fågelappar ser trots allt väldigt likartade ut.

Den här appen är annars framför allt enkel och funktionell. Fåglar beskrivs i utförliga, välskrivna texter och extra texter har lagts in om hur man kan mata fåglar, sätta upp holkar och anlägga fågeldammar. Alla fågelobservationer kan också läggas in i krysslistor utifrån plats, men tyvärr inte i efterhand. På kartor kan alla observationer från andra app-användare ses och det finns även en topplista över vilka användare som sett flest fåglar.

Den stora bristen med Kryssa är att den innehåller väldigt få arter. Det finns bara drygt 60 olika fåglar och saknas mängder av de vanligaste arterna som korp, nötskrika och svartmes. Med 2-3 gånger så många arter och bättre kryssmöjligheter hade den varit lättare att rekommendera. Nu känns priset för högt med tanke på vad man får.

Slutsats: Snygg och enkel, men med väldigt begränsat utbud av arter.
Pris: 49 kronor.
Språk: Svenska.
Betyg: 3 av 5.

Kviddevitt

kviddevittMärkligt namn och hela programmet känns billigt med få bilder. Vilket det också är. För en ringa kostnad fås en ganska ful men fullt funktionell fågelapp med 257 arter och information inhämtad från Wikipedia.

Kviddevitt uppdateras föredömligt ofta och kommer troligen växa till att bli ännu mer prisvärd framöver. Dessutom finns här en enkel frågesport kring fågelläten och möjlighet att “kryssa” arterna. Något annat än ett budgetalternativ till de bättre apparna verkar det dock inte kunna bli om den inte görs om helt.

Jag har för övrigt fortfarande inte hittat de “ofta förekommande provokativa teman” som Apple Store varnar för.

Slutsats: Billig och med många arter, men inte speciellt snygg och väldigt få bilder.
Pris: 20 kronor.
Språk: Svenska.
Betyg: 2 av 5.

Kvitter

kvitterEn lika lättsam som prisvärd produkt som helt enkelt spelar upp fågelläten när du trycker på en bild på en fågel. Från början var antalet blygsamt, men Kvitter har uppdaterats ganska frekvent under de senaste åren. Bara i år har 34 arter tillkommit och nu finns det 201 fåglar att lyssna på. Fokus ligger på de vanligaste fåglarna i vår närhet, men här finns också lite mer sällsynta, och otippade, arter som minervauggla, dvärguv och halsbandsparakit.

Det går att sortera fåglarna utifrån sångtyp eller alfabetet, men programmets största förtjänst är att det är så enkelt och intuitivt. Tydliga bilder och allt är på svenska. Trycker du på i:et vid bilden får du lite mer information om arten och om du är uppkopplad kommer du snabbt och enkelt åt Wikipedias fågelinformation.

Slutsats: Begränsat med innehåll, men prisvärd och enkel och uppdateras ganska ofta med nya arter.
Pris: 40 kronor.
Språk: Svenska.
Betyg: 3 av 5.

LärKvitter

larkvitterHär har vi något så trevligt som en informationsrik gratis app. Den är gjord på uppdrag av Jordbruksverket i samarbete med bland annat LRF och SOF som en del i projektet ”Mångfald på slätten”. Målet är att sprida information om vanliga arter som kan hittas i slättlandskap och som kan ge en uppfattning om utvecklingen av den biologiska mångfalden.

Över 30 arter presenteras med intressanta fakta om beståndstrend, läte och information om hot och åtgärder. Vi får bland annat lära oss att det största hotet mot ortolansparven är bekämpningsmedel, samt att diken och buskar som den trivs i röjs bort. En möjlig åtgärd är att plantera energiskog eller behålla enstaka lövträd. Detta illustreras dessutom smart av ett foto av en lämplig miljö.

På det här pedagogiska sättet kan du lära dig mer om allt från pilfink och sånglärka till gulärla och rapphöna. Hur de lever, hur de hotas och inte minst i vilka miljöer det finns störst chans att få syn på dem. Finns även till Android.

Slutsats: Faktafylld och intressant.
Pris: Gratis.
Språk: Svenska.
Betyg: 3 av 5.

Twitcher

twitcherTwitcher är ett bra alternativ för de av er som inte har några problem med ett program helt på engelska. 267 arter är representerade med enklare målningar, ett ljud och en beskrivning som är av ungefär samma längd som i en vanlig fågelbok. Det finns också länkar till bilder på fotosidan Flickr och information från Wikipedia för dig som är uppkopplad. Varje art kan markeras som en observation, där du markerar ut din position och skriver in datum.

Twitchers mest intressanta funktion är ”bird identifier”, som försöker hjälpa dig att identifiera en fågel utifrån sex kriterier. Genom att välja vilken sorts näbb, vilka ben, vilken storlek och i vilket område du sett fågeln så presenterar programmet olika alternativ åt dig. Det finns lite luckor i logiken här och var, men överlag är det en smart funktion. Det går även att prenumerera på engelska fågelnyheter från programmet.

Slutsats: Smarta funktioner i ett lite för brittiskt program. Har inte uppdaterats sedan sommaren 2011.
Pris: 95 kronor.
Språk: Engelska.
Betyg: 2 av 5.

Delar av den här artikeln har i en tidigare version publicerats i Sveriges Ornitologiska Förenings medlemstidning “Fågelvännen” och i Stockholms Ornitologiska Förenings medlemstidning “Fåglar i Stockholmstrakten”.

Mer att läsa