Gå till innehållet

Utbredd försäljning av akut hotad fisk i Sverige

Den är akut hotad. Ändå säljer mer än varannan butik och var tredje sushibar fortfarande ål. Det avslöjar Världsnaturfonden WWFs årliga rundringning.

Sedan WWF inledde sin granskning av ålförsäljning för ett tiotal år sedan har branschen gjort vissa förbättringar. Exempelvis har färjerederierna, måltidsleverantörerna och en majoritet av restaurangerna valt bort ålen. Även allt färre fiskbutiker säljer ål. 2019 var andelen 54 procent, jämfört med 67 procent året innan.

– Ålen har blivit symbol för det ohållbara läget för många fiskbestånd. Arten har rött ljus i vår fiskguide, men fortsätter att fiskas trots att den är akut hotad, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF.

Årets rundringning omfattade 333 fiskbutiker, restauranger, fine-dining krogar, sushibarer, livsmedelskedjor, måltidsleverantörer och färjerederier. Resultaten visar att problemen med ålförsäljning är störst i södra Sverige och i Stockholmsområdet. Förutom att 54 procent av fiskaffärerna fortfarande säljer ål, gäller det även 8 procent av livsmedelskedjorna och knappt 5 procent av restaurangerna, men 30 procent av sushibarerna. I Skåne säljer 70 procent av fiskbutikerna och 45 procent av sushibarerna ål.

Enligt en färsk Kantar Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF är det nästan tre gånger vanligare att folk i södra Sverige äter ål (21 procent) jämfört med svenskarna i genomsnitt (8%).

Det är fortfarande tillåtet för 187 yrkesfiskare med licenser att fiska ål i Sverige. 2018 tog de upp 245 ton ål. WWF vill se ett totalt stopp för ålfisket och åtgärder inom vattenkraften för att inte ålar ska dödas i turbinerna. 2017 dödades 141 ton utvandrande blankål i turbinerna.

Inte heller odlad ål är ett alternativ:
– Odlad ål är ung vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stor. Den kommer från ett och samma hotade bestånd, säger WWFs fiskexpert Karin Glaumann.

Läs även:
Miljöorganisationer runt Östersjön kräver totalt stopp för ålfiske
Kraftig ökning av beslag av illegala ålfällor i Sverige
• Hård kritik mot nya ålfiskeregler – ”får minimal effekt”

Källa: WWF

Mer att läsa