Gå till innehållet

Nytt långdistansrekord för flyttfåglar

Myrspov. Foto: Daniel Pettersson

En myrspov har gjort det igen – slagit rekordet för långdistansflyttande fåglar. Det nya rekordet innehas av honan 4BBRW, inte att förväxla med 4BYWW som hade det förra rekordet i ungefär ett dygn, eller 4BBRW som var rekordinnehavare innan dess.

4BBRW har, precis som många andra myrspovar, flugit utan stopp från Alaska till Oceanien. Den här gången var dock resan något längre än normalt och 4BBRW landade i Australien efter en flygtur på hela 13 050 kilometer. En resa som tog nästan 10 dygn (239 timmar) med en snitthastighet på 55 kilometer i timmen. Det innebär nytt rekord för flyttning utan mellanlandningar. Inte bara för myrspovar utan för hela fågelvärlden.

Det blev därmed lite snopet för myrspoven 4BYWW som dygnet innan kom fram till Nya Zeeland som ny rekordinnehavare med en sträcka på 12 200 kilometer på åtta dagar och 12 timmar. Det var i sin tur en finputsning av 4BBRW:s ett år gamla rekord på drygt 12 000 kilometer.

De kanske märkliga namnen är mer logiska än de låter. Myrspovarna döps efter de lätta färgringar som de förses med för att bli enkla att känna igen. BBRW står helt enkelt för blå, blå, röd och vit. Dessutom har myrspovarna en satellitsändare som bara väger 5 gram på sin rygg så att forskarna kunde följa deras flyttväg.

För att klara den extremt långa flygturen kan myrspovarna fördubbla sin vikt innan de ger sig iväg. Under flygturen kan de dessutom krympa sina inre organ för att göra vindmotståndet mindre.

På tillbakavägen i mars tar myrspovarna det lite lugnare. Då flyger de via Gula havet där de äter upp sig i en månad innan de fortsätter mot Alaska.

Källor: RNZ och Pukorokoro Miranda Shorebird Center

Mer att läsa