Gå till innehållet

Intervju med prisbelönt initiativtagare till Biologiska mångfaldens dag

Rebecka Le Moine. Foto: Karl-Olof Bergman

Rebecka Le Moine. Foto: Karl-Olof Bergman

Den 22 maj 2017 uppmärksammade Sverige för första gången FN:s internationella dag för den biologiska mångfalden. Det arrangerades över 70 aktiviteter runt om i landet, publicerades en bra bit över 100 artiklar och radioinslag om biologiska mångfaldens dag och tusentals människor deltog i aktiviteterna. Allt detta mycket tack vare initiativtagaren Rebecka Le Moine.

Det var Rebecka Le Moine som för drygt ett år sedan reagerade på att FN:s biodiversitetsdag fick så lite utrymme att hon inte ens hade hört talas om dagen tidigare. Hon bestämde sig där och då för att arrangera en manifestation för biologisk mångfald tillsammans med några vänner. Aktionen fick relativt stor uppmärksamhet och en peppande tanke hade fötts:

– Om några timmars planering ger så mycket uppmärksamhet. Vad kan då längre tid och mer arbete göra?

Eftersom hon hade tjänstledigt från sin arbetsplats (Calluna), för att studera en master i naturvårdsbiologi, ville hon verkligen utnyttja tillfället och gjorde bland annat sin praktik hos Världsnaturfonden i Indien och Kambodja där hon arbetade i olika tigerprojekt. 

– Mitt senaste år har varit väldigt flexibelt, jag har kunnat disponera mina projekt och styra över min tid själv. Efter min tid i Indien och Kambodja blev jag än mer beslutsam om att jobba med biologisk mångfald, och insåg hur bråttom det är. Det kändes som att alla bitar föll på plats i och med den biologiska mångfaldens dag, det är ju en perfekt dag att jobba med!

LÄS ÄVEN: • Om Biologiska mångfaldens dag i Sverige 2017.

När Rebecka Le Moine kom hem hörde hon av sig till mig på Natursidan och föreslog att vi skulle försöka etablera dagen i Sverige. Efter samtalet satte vi igång direkt. Vi satte upp målet att få ihop 20 aktiviteter, men Sveriges vilja att engagera sig för den biologiska mångfalden var betydligt större än så.

Vad tror du det är som fått folk att engagera sig så mycket i den här frågan?
– Jag tror att intresset och engagemanget alltid finns där, men det är få tillfällen som det verkligen får visa sig såhär, berättar Rebecka Le Moine. Jag tror att många aktiviteter kanske hade ägt rum ändå, men på andra datum och utan den uttalade kopplingen till biologisk mångfald. Sen föddes nog mycket idéer också, och det ger en hel del energi när ett tema uppmärksammas så här. En utav de roligaste sakerna med dagen, tycker jag, är att se hur många organisationer och aktörer som har hittat varandra och samarbetat vitt och brett för att gemensamt lyfta dagen!

Det blev till slut över 70 aktiviteter och en bra bit över 100 artiklar och inslag i radio och tv om den biologiska mångfaldens dag. Många av aktiviteterna var just samarbeten mellan olika organisationer och personer.

Rebecka Le Moine berättar om arbetet under en manifestation för biologisk mångfald:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=tgfO8Y6zbW4″]

Mitt under alla aktiviteter på Biologiska mångfaldens dag utsågs du också till Årets guldbäver av Wild Sweden för dina insatser för den biologiska mångfalden i skogen.
– Ja det kändes lite overkligt, haha! Jag blev förstås superglad, jag kände ju till priset eftersom att det skulle utses på den biologiska mångfaldens dag och allt. Så när de ringde var jag rätt säker på att de skulle meddela något om utmärkelsen, som en del av dagen. Det känns verkligen väldigt hedersamt och fint, också att veta att priset kommer att delas ut årligen för att hylla en fin kombination av ungt engagemang, biologisk mångfald och svensk skog. För det är precis vad som behövs. Jag är verkligen överlycklig, och ser verkligen fram emot bäversafarin!

Du är ju också aktiv i Skydda Skogen – betyder skogen lite extra mycket för dig?
– Ja, egentligen har jag ingen ”favoritmiljö”, men jag vill helt enkelt jobba där det kan ha störst positiv effekt för den biologiska mångfalden. I skogen finns 80 procent av den landbaserade biologiska mångfalden. Det, i kombination med att jag vet hur galen skogspolitiken är och ser hur skogarna skövlas mitt framför ögonen på mig, gör att jag engagerar mig särskilt i frågan. Skydda skogen är en bra organisation, där forskningen är vital. Trots att det är en liten organisation har de gjort imponerande insatser för den svenska skogen, och om en väljer att engagera sig i föreningen och lära känna personerna som driver den, förstår en snabbt hur det är möjligt. Det är väldigt inspirerande.

– Men även ängar, hav, sjöar och vattendrag är förstås superviktigt, fortsätter hon. Naturen hänger ju ihop, och jag hoppas jag kan engagera mig brett i frågan.

Vad händer för dig nu den närmaste tiden?
– Jag lägger nu 5 års studier bakom mig, och går tillbaks till arbetslivet. Vi får se vad tiden för med sig för roliga utmaningar. Jag vill spendera min tid och mitt engagemang där det kan ge maximal miljönytta, men jag håller fortfarande på att fundera på hur. Jag kommer nog fortsätta att föreläsa och debattera, men också skriva och framföra poetryslam och spoken word. Jag är väldigt intresserad av kombinationen mellan kultur och miljö, så den vill jag utforska mer!

Vad händer med arbetet med Biologiska mångfaldens dag?
– Jobbet fortsätter lite grann, det är ju intressant att utvärdera projektet! Hur många var involverade, hur mycket skrevs, hur många deltog på aktiviteter? Vad kan göras bättre? Det vi försöka svara på den närmaste tiden!

Så att den här dagen uppmärksammades 2017 var inte en engångshändelse?
– NEJ! Det här är det roligaste projektet jag någonsin har jobbat med tror jag. Jag är så van vi att jobba själv, men det här arbetet bygger verkligen på ett gott samarbete, med gemensamma mål. Jag ser redan fram emot nästa års biologiska mångfaldens dag! Det här är bara början. På 5 månader lyckades vi gå från 0 till 70 aktiviteter. Målet var att etablera en helt ny dag. Men jag hoppas att vi etablerat en helt ny tradition, där amatörbiologer och professionella biologer gör en årlig kraftsamling för att sprida information om läget för den biologiska mångfalden till allmänheten, och skapa en stark opinion i frågan.

Mer att läsa