Gå till innehållet

Genomtänkt bok om charmiga spindlar

Sverige har fått ännu en bra bok om landets fascinerande arter. Den här gången om en grupp spindlar som borde uppskattas av betydligt fler.

Det är en efterlängtad bok som nu anlänt. De största spindelfanatikerna har troligen redan utländsk litteratur om norra Europas spindlar, men den här nya boken har chansen att ta spindelintresset ut i folkhemmen. Inte bara för att den är på svenska utan framför allt för att den handlar om hoppspindlar – en grupp spindlar som har chansen att charma även de mest tveksamma spindelobservatörerna. 

Omslaget till “Hoppspindlar i Sverige” av bland annat Gabriella Gelland och Monika Sunhede

Med sina runt 1 cm långa kroppar är de flesta hoppspindlar allt annat än skräckinjagande och de stora ögonen ger det där gulliga intrycket som är svårt att värja sig mot. Dessutom håller de ofta sina ben intill kroppen vilket nog gör att många inte ens uppfattar dem som typiska spindlar. 

Kärrhoppspindel som tar ett språng mot ett byte. Foto: Monika Sunhede

Det passande namnet kommer sig av att gruppen med sin goda syn (stora ögon) och kraftiga ben hoppar på sina byten med stor precision. Att följa en liten hoppspindel på jakt kan vara väldigt spännande. De kan förvisso leva lite var som helst, men på varma platser är säkrast att leta. Till exempel solbelysta ladugårdsväggar, stenbranter eller liknande. 

Uppslag ur boken.

Så till boken. ”Hoppspindlar i Sverige – en fälthandbok” var verkligen värd att vänta på. Här finns tips om hur du beter dig för att hitta och studera spindlarna i fält, grundläggande fakta och väldigt bra så kallade ”nycklar” som du kan följa för att komma fram till rätt art. Det finns både övergripande för nybörjare och lite mer avancerade nycklar med närbilder på könsorgan (en viktig karaktär för vissa hoppspindlar). 

Runt 50 arter beskrivs i detalj med snygga, genomtänkta foton av framför allt Monika Sunhede och illustrationer av Mattias Starkenhed. Gabriella Gelland har skrivit de korta och välavvägda texterna med fokus på det viktiga. Det är en fälthandbok och då är det en konst att väga textmängd mot bokens storlek. Ett arbete som de lyckats väldigt bra med. 

Uppslag ur boken.

I år har Sverige fått en riktigt bra bok om stickmyggor (läs recension här) och nu en om hoppspindlar. Därtill finns mängder av bra böcker om andra artgrupper. Det är riktigt lyxigt att vara en artnörd i Sverige. 

“Natursidan.se rekommenderar” är en utmärkelse som delas ut till produkter som vi tycker är särskilt lyckade.

Mer att läsa